2024-02-21
今次幫襯木屋試下麵+飯既組合。叉燒拉麵($45)+牛肉($10)+2個溏心蛋(2*$5) 埋單$65🥳🥳🥚溏心蛋處理得唔錯,半熟有流心,醃法方面應該味淋多同醬油少,醬油味唔算重,反而好食得出蛋既香甜。🥩叉燒採用既部位不一,有肥瘦相宜既梅頭肉,都有偏瘦既部位。叉燒應該無乜落調味料黎慢煮,因此遮唔住本身既豬腥味。覺得如果落d醬油慢煮可能會再出色d。🍜麵係採用南天製麵的麵條,相比起之前既鹼水麵實在是有過之無不及,係熱水中煮45秒,再用滾水沖上幾秒,呢個步驟進一步減低麵本身既鹼味,處理得好細心🐮最後係肥牛,我覺得肥牛係木屋最為人低估既一個配料,甚至我覺得佢地肥牛既出品可以贏得過唔少既牛丼店的出品。其次係加肥牛的同時都會順帶一點牛汁,令整碗湯既口味更加豐富了😎講完唔同既配料再評下個湯,湯既組成黎自三個元素。1. 醬油,鹹味既來源,吊出湯既鮮味2. 煮干油(姐係打碎某種細魚乾加油熬製而成),鮮味既來源3. 蔬菜雞架湯木屋將自己歸類為煮干拉麵,第一啖湯已經食得出煮干獨有既少少煙燻x腥x淡淡既苦味,豐富左本身醬油湯底既單調既味道。令人唔知唔覺飲曬d湯。本身溏心蛋唔夠醬油味既缺點係呢碗湯既配合之下昇
😎講完唔同既配料再評下個湯,湯既組成黎自三個元素。
1. 醬油,鹹味既來源,吊出湯既鮮味
2. 煮干油(姐係打碎某種細魚乾加油熬製而成),鮮味既來源
3. 蔬菜雞架湯
木屋將自己歸類為煮干拉麵,第一啖湯已經食得出煮干獨有既少少煙燻x腥x淡淡既苦味,豐富左本身醬油湯底既單調既味道。令人唔知唔覺飲曬d湯。本身溏心蛋唔夠醬油味既缺點係呢碗湯既配合之下昇華左唔少。
🥸總結,木屋既呢碗拉麵處理得十分出色