餐廳: 胡同
資訊:

2018-11-04 1555 瀏覽
今晚去胡同開餐,5個人,之前見到啲相,好靚,所以我都好期待,但都驚得個樣,價錢又貴,但唔理lu!6點半到,我地無要求窗口,因為雖然境係靚啲,但坐得無咁舒服,所以我地訂左小閣位,有布簾隔開,有啲私隱度。前菜聖旨到: 第一次凍食聖子,佢加啲garlic ,可能因為凍食,特別爽,好味溏心帶子: 有啲乾冰墊住個底,視覺效果一流,味道亦好鮮好夾無錫脆鱔: 個味ok,但太乾,唔算十分脆魚籽鵝肝臐蛋: 呢個普通,鵝肝唔夠香同油,無乜味,獨立食個臐蛋的話就算ok麻香青瓜: 好香好脆,個樣又切得靚之後就係湯,我地叫了3個燉湯1個粟米羹1個酸辣湯。 得個粟米羹好味啲,酸辣湯無味,今晚燉湯係蟲草花螺頭湯,完全唔ok,好似豉油水。。。我地食左啲蟲草花就算。。。之後叫嘅野都隨心點,無咩次序。點左嘅菜可以係張單見到,我揀當中覺得出色啲嘅講下。胡椒蟹: 超級惹味,唔會過辣,又夠香,蟹都好大好多肉,又超多膏,成個蟹蓋都係膏,但我嫌佢over cook左少少,蟹肉乾左少少霸王蝦: 即係黃金咸蛋黃蝦,佢蝦肉好夠爽好新鮮,味道都好,不過都可以濃味多啲啲就完美乾煸牛肉: 好特別,佢用紅蘿蔔絲同牛肉絲乾炒,甜甜地好好味,好得意

前菜

溏心帶子: 有啲乾冰墊住個底,視覺效果一流,味道亦好鮮好夾

無錫脆鱔: 個味ok,但太乾,唔算十分脆

麻香青瓜: 好香好脆,個樣又切得靚

酸菜魚: 味道ok, 不算突出!魚係用鱈魚,無骨,而且好滑,仲用左少少類似水晶粉墊底,整體唔錯!

片皮鴨: 叫咗半隻,師傅即場片皮!鴨嘅皮夠香,而且夠脆,我個鍾意多肉,佢片得幾厚肉,我欣賞!餅皮都夠熱!加98蚊可以兩食!

甜品選擇唔係好多,味道亦無乜特別

仲睇到幻彩咏香江!但價錢真心覺得超級貴。。

最後不得不提一個結構性缺點,因為佢同樓上29樓aqua 係同一個老闆,佢28樓胡同竟然無洗手間,要撘𨋢上樓上去洗手間。。。呢個我覺得真係唔係咁好,可以留意一下。
2018-11-04