2022-11-30
位於清真寺對面嘅Library,係近期比較喜歡嘅Restaurant & Bar 之一。無論係環境,食物,飲品,招呼都令人有驚喜嘅感覺。如果平日黎,建議大家可以泊喺中間道停車場,泊車價錢有驚喜🙊比起旺角嘅carpark真係天同地。講番餐廳,一入門口燈光昏暗非常神秘,waitress帶我哋入去時經過一條好似時光隧道嘅拱門,直望就會見到露台外面係清真寺。清酒慢煮豬腩配豆腐醬 ($128)🥓睇落材料普通,但一啖一件幾好味,送酒唔錯自家製炸薯仔波 ($78)🥔煙燻卡邦尼意大利粉 ($178) 🍝醬汁濃厚,好掛麵烤豬鞍配忌廉汁炒香菇 ($248)🥩粉粉地紅色好好食😭底下配咗露荀同薯蓉,加埋香菇喺面,呢碟💯Drink menu樣樣都太特別,就搵咗位同事介紹吓,我哋話唔想飲太濃酒,佢就推薦咗兩杯off menu drinks 俾我哋。off menu嘅嘢同餐廳氣氛一樣咁神秘我buy。四大美人 ($150)🍶中國有四大美人,西施、王昭君、貂蟬、楊玉環,荔枝、檳榔果(唔知有冇get錯)、提子、梨,餐廳搵咗四大美人相關嘅水果黎做呢款水果酒,淨係賣相已非常殺食,冇得頂。飲落就似荔枝冰酒咁上下味道。一千零一夜
清酒慢煮豬腩配豆腐醬 ($128)🥓
睇落材料普通,但一啖一件幾好味,送酒唔錯
自家製炸薯仔波 ($78)🥔
煙燻卡邦尼意大利粉 ($178) 🍝
醬汁濃厚,好掛麵
烤豬鞍配忌廉汁炒香菇 ($248)🥩
粉粉地紅色好好食😭底下配咗露荀同薯蓉,加埋香菇喺面,呢碟💯
四大美人 ($150)🍶
一千零一夜 ($150)🍺
本質係一杯Highball底,面頭嘅奶泡用咗羅勒,蛋白,椰棗發打而成,面頭仲有肉桂同Garlic(唔知我有冇記錯🫡),插上一片焦糖。
飲落甜甜地又有奶油香嘅highball第一次試,幾中意唔錯👍🏼
價錢唔會話太貴,裝修同食物都下過苦功,職員好有禮又好傾,推薦🔆