2020-04-22
這間餐廳位於金鐘,要係太古廣場行上山大約5分鐘左右才到達,但行到去之後,環境呀、裝修呀都係靚,不似在市中心。所以此餐廳在餐廳週獲得「最佳用餐環境餐廳」的榮譽。我在餐廳週優惠的最後一天,即是4月5日,約了朋友一齊來食3道菜午餐,每位HK$198 + 10%服務費。開胃菜 Antipasti1️⃣ 烤斯卡莫扎芝士配意式多士和火箭菜 Grilled Scamorza Cheese Bruschetta with Arugala重點在斯卡莫扎芝士,我第一次食,這個味道好似莫扎里拉芝士,都係烤過之後的半溶奶油口感,不過其芝士味比莫扎里拉芝士更濃郁。2️⃣ 醃製的生牛肉片配火箭菜 Marinated Beef Carpaccio Arugala Salad生牛肉片,好薄好薄嘅一片片,一切就碎,要慢慢食,朋友比我試食少少,我覺得味道一般。主菜 Secondi1️⃣ 自製闊條麵配老虎蝦和明太子奶油醬 Homemade Fettuccine with Tiger Prawn in Mentaiko Cream Sauce闊條麵不錯,煙韌軟腍適中,5大隻多肉彈口嘅老虎蝦,其明太子醬不會太鹹,整體味道不錯,比燴飯好味
開胃菜 Antipasti
主菜 Secondi
闊條麵不錯,煙韌軟腍適中,5大隻多肉彈口嘅老虎蝦,其明太子醬不會太鹹,整體味道不錯,比燴飯好味😋
2️⃣ 蘆筍燴飯配塔雷吉歐芝士 Roasted Asparagus Risotto with Taleggio Crisp
這個素食燴飯好考功夫,因為蘆筍本身味道比較清淡,所以加上了比較鹹和略帶酸味的塔雷吉歐芝士,但芝士味比蘆筍濃烈,所以我覺得變咗芝士燴飯多啲。
甜品 Dolci
1️⃣ 焦糖蜂巢雪糕咖啡 Caramel Honeycomb Affogato
這個賣相超靚,款式特別,焦糖蜂巢、雲呢拿雪糕和咖啡這個配搭,不是時常都會食到。好味😋
2️⃣ 自製抹茶提拉米蘇 Homemade Matcha Tiramisu
看賣相,一點也不似提拉米蘇,口感也不似,雖然元素是有的:抹茶奶油、抹茶醬汁、薄脆片、雲呢拿雪糕、麵包口感的蛋糕,只可以是抹茶甜品的一款。