2021-10-27
💎總評分:6.5/10-由米芝蓮3星名廚Chef Bombana Umberto創立,兩位主廚來頭不小,Roland Schuller曾是意大利米芝蓮二星餐廳🌟Don Alfonso 1890嘅首席主廚,而Bjoern Alexander係Petrus嘅行政總廚。餐廳走casual fine dine 風格🍽️,室內設計出自威尼斯名師Antonio Zuppati,壁畫同極度吸睛嘅藍色水晶吊燈、配合雲石牆身,裝潢貴氣。1️⃣ Octopus Carpaccio $250一般carpaccio用上簡單輕身嘅調味料,突出食材原有嘅鮮味🐙,而餐廳專誠調校一個mix埋fresh basil, vinaigrette, tomato and mustard 嘅 dressing,醬汁舖滿隻碟遮埋D octopus,賣相同味道有點與JUNG不同,作為starter都好食👌🏻,不過小編就覺得醬嘅味道有點蓋過食材鮮味。2️⃣ Potato Gnocchi $220呢個係vegetarian dish🥬,醬汁只用左basil pesto同parmigiano cheese,上面灑上pine nuts 同cherr
1️⃣ Octopus Carpaccio $250
2️⃣ Potato Gnocchi $220
呢個係vegetarian dish🥬,醬汁只用左basil pesto同parmigiano cheese,上面灑上pine nuts 同cherry tomatoes confit。呢款Gnocchi仲要綠色望落真係有D似蟲蟲🐛,不過食落味道唔錯,Gnocchi口感彈牙,pine nuts增添口感層次,cheese唔係嗰種拉絲效果但係個sauce都算好食👌🏻。
3️⃣ Spaghettini "Martelli" $380
Pasta煮得 al Dente,龍蝦鮮甜好食🦞,醬汁濃郁好香garlic & tomato味道,同上面gnocchi係完全兩樣野,同時叫2款pasta for sharing都唔怕撞味,值得推介👍🏻。
4️⃣ Calf's Liver alla Veneziana $360
厚厚一層嘅洋蔥下面有大約6-7舊牛肝🐮,賣相可能唔太討好,成PAD洋蔥🧅又好難present得好睇嘅...牛肝係用燜燴方法炮製而成,咬落味道鮮明,有小許蘇味,不過都係牛肝本身嗰種味道,都可以接受,小編會recommend大家叫反枝紅酒🍷,味道會更加夾。
5️⃣ Side - Green Asparagus $90
正常嘅side,無咩comment,如果份量可以俾多兩條就更好🙈~
6️⃣ Tiramisu $90
Italian cuisine不可缺少嘅甜品🤤,適逢生日小編當然要試~成個bowl上賣相幾可愛,滿滿的期待可惜有點失望😔,睇過其他食評話做得好食,可能今次失手...入面整得太濕,口感似半溶狀態嘅cream🙊,lady finger biscuit分佈唔均勻,欠缺層次感,除此之外味道還可以,甜度適中食得出有酒味。
7️⃣ Wine - Brunello di Montalcino 2015 $1000
愛酒嘅朋友㨂左呢枝來自意大利嘅紅酒🍷,幾易入口,無論係配牛肝定係其他菜式都一流👏🏻!根據呢位朋友,大部份餐廳嘅bottle會比市價mark up 3倍,呢度只係mark up左兩倍,相對地低飲😆~
可能嚟之前對餐廳有太大期望,食物質素有點未達預期,同等價錢會有更好選擇🤭。至於服務都有待改善,例如其實早個半月前已book枱講明慶生🎂,到達時餐廳仲好多位,但卻安排我地坐門口,所以小編當日係咩環境都無😿,只好借用餐廳offical account D相話俾大家知入面有幾靚。
店員重覆問幾次order左野食未,但係原來係經理唔記得幫我地落單🤷🏻♀️。
餐前sourdough bread遲遲都未到,可能完全忽略左坐門口嘅客人。
店員亦會放錯刀叉位置等等。
雖然都係小事,但係喺呢類型餐廳會expect較好嘅service🤦🏻♀️。
總括嚟講,呢間餐廳試過就可以,小編就唔會再訪了。
環境服務:⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
題外話/補充資料:
🚗 最近停車場好似係IFC,餐廳位置對正電車大馬路,附近都無咩"安全"街可泊,建議的士。