2023-02-02
今日嚟到位於觀塘駿業街中海日升中心嘅February食晚飯,成間餐廳嘅佈置都好有氣氛,餐廳掛滿嘅吊燈,佈置得好靚呀。餐廳嘅座位亦都好闊落,雖然今日係平日,但其實成間餐廳都已經滿座咁滯,所以如果平時想來,可能要早少少嚟啦。我哋就要咗set dinner,包括前菜,餐湯,主菜,甜品,同埋飲品等等。和風清酒蒸鮑魚鮑魚入口有淡淡的清酒香味,仲有鮑魚嘅鮮甜味,肉質彈牙。香煎鴨肝多士鴨乾煎得夠晒香脆,多士又脆又薄,油香味濃郁。龍蝦湯龍蝦湯入口非常之濃郁,味道又唔會太過鹹,非常好味。美國頂級黑安格斯牛小排黑安格斯牛扒味道非常之濃郁,油脂分布好平均,入口有牛肉嘅肉香同埋脂肪嘅香味。香烤寶雲酥羊架羊架肉味香濃,唔會煮得過咗火,再加上烤得好好,非常之好味呀。豬胺經香草調味之後嘅豬胺按非常好味,入口除咗有淡淡的肉汁,仲有香草嘅香味,加上真係好大塊,所以都幾抵食㗎。藍莓芝士餅芝士香味突出,加上入口又唔會覺得太過肥膩,份量又唔會太過多,啱啱好。整體來講,成間餐廳嘅氣氛都非常好,加上食物質素都唔錯,唔怪之得成晚都滿座。
和風清酒蒸鮑魚
鮑魚入口有淡淡的清酒香味,仲有鮑魚嘅鮮甜味,肉質彈牙。
香煎鴨肝多士
鴨乾煎得夠晒香脆,多士又脆又薄,油香味濃郁。
龍蝦湯
龍蝦湯入口非常之濃郁,味道又唔會太過鹹,非常好味。
美國頂級黑安格斯牛小排
香烤寶雲酥羊架