2019-05-03
朋友生日緊係要出嚟食個飯慶祝下啦,一直都知道壽星朋友好想試”六公館”☺見係生日咁大件事,就決定齊齊去食餐好架喇😏本身都聽過”六公館”嘅裝修係走高檔路線,但現場所見就更覺係冇誇張到😎因爲無論係場內環境、氣氛、餐具嘅擺放都好講究👍🏻甚至乎侍應嘅服務都絕對係一線餐廳嘅格局,再加上無敵嘅維港海景,真係不得了👍🏻👍🏻壽星友人當知道有得嚟”六公館”已一早諗好咗食咩,所以今次全程就由佢發板喇🤗第一道嚟嘅係”翡翠聖子王”本來都一直以為係熱食,點知到上枱先知原來係冷盤嚟,但係食落又好有驚喜喎😱首先聖子本身帶有麻辣香味,而且辣度適中,恰到好處👍🏻加上聖子本身肉厚鮮甜😛再配上萵筍絲一齊食,更加帶出爽口感,頭盤嚟講絕對唔錯😎跟住嚟嘅係“竹炭稻草燒妙齡鴿”☺依個係侍應幫我地落單時嘅細心推介🤗一上枱已經有陣陣嘅炭香衝埋嚟😉食落肉質夠晒嫩滑,仲啖啖肉汁,一d都唔會乾身,絕對唔係一般嘅燒乳鴿可比🙊👍🏻之後到”鬆茸羊肚菌海膽燴飯”呢個飯真係不得了😆對海膽零抵抗力嘅我嚟講,只係睇見燴飯上面放嗰塊肥厚飽滿嘅加拿大海膽已經投晒降😎到啖飯落口就更加驚喜,因為燴飯吸滿湯汁,非常入味👍🏻配合埋海膽嘅甘甜,效果係出奇地夾😛如果份量可
之後到”鬆茸羊肚菌海膽燴飯”呢個飯真係不得了😆對海膽零抵抗力嘅我嚟講,只係睇見燴飯上面放嗰塊肥厚飽滿嘅加拿大海膽已經投晒降😎到啖飯落口就更加驚喜,因為燴飯吸滿湯汁,非常入味👍🏻配合埋海膽嘅甘甜,效果係出奇地夾😛如果份量可以再多小小,一定仲滿足🤘🏻😎
再嚟係朋友期待已久嘅主角“岩燒48小時慢煮牛肋骨”上場,淨係睇擺碟已經好有西式据牛扒嘅感覺,直頭以為係食緊西餐😆而且份量非常多,我哋四個女仔食先啱啱好😛牛助骨用左慢煮方法,令到肉質軟熟得嚟帶牛香,個人建議先試玫瑰鹽,可食左牛肉本身嘅鮮味先,之後再試佢嘅秘製醬汁,夠晒香甜濃郁,係另一種嘅風味,推介食肉獸必試🙊🤘🏻
最後係“班片肉碎脆米魚湯泡飯”🤗魚湯鮮甜,班片雖然切粒去煮,但係一d都冇偷工減料😛上枱時先落嘅脆米更加係精華👍🏻可以令到個湯飯變得更香同更有口感☺唔覺唔覺就清晒喇😆
“六公館”無論食物、環境、服務各方面都好出色👍🏻尤其係個靚靚海境😎非常適合一班朋友坐低飲下酒慢慢嘆☺,可惜我哋買左飛趕住去睇復仇者4🍿唯有下次再嚟過😏