2014-07-21 753 瀏覽
自己都算幾鍾意同幾食得辣, 市面上亦都有好多食湖南菜同四川菜嘅地方,但係講到至愛都莫過於哩間 "澳門咖哩王清湯腩平時唔夠人所以都唔多機會可以嗌小菜, 不過今晚啱啱好湊夠人可以一齊品嚐到lu坐底即刻睇睇菜牌有咩可以揀, 整份菜牌當中以辣口味為主, 不過都有少部份俾唔食得辣嘅朋友選擇最後我地揀咗:麻辣爆炒煙臘肉京蔥炒牛肉孜然炒牛肉宮保雞丁白灼薑蔥牛柏葉田園三劍客等咗大概10分鐘, 首先嚟嘅係"京蔥炒牛肉", 牛肉口感味道新鮮, 同京蔥味道非常配合, 之後嚟嘅係"孜然炒牛肉", 牛肉一樣口感味道新鮮, 整碟都充滿住濃郁嘅孜然味(後尾問過老細原來佢地唔係用孜然粉, 而係用原粒孜然)等多一陣再嚟嘅係"宮保雞丁", 配料有青紅辣椒、乾指天椒同埋老細喺四川人貨嘅花椒, 雞丁口感嫩滑, 同配料亦都好夾再嚟就係"麻辣爆炒煙臘肉", 配料有紅辣椒, 乾指天椒, 大蔥同洋蔥等等, 令胃口大增,至於煙臘肉除咗有臘肉嘅口感之外, 仲多咗一種煙燻嘅味道之後再嚟嘅係"田園三劍客", "三劍客"其實係指三種唔同嘅瓜, 分別係苦瓜, 青瓜同矮瓜,再配以少量嘅辣椒碎同蒜粒清炒, 三種瓜食落都好爽口, 而苦瓜更加冇咗嗰種苦
但係講到至愛都莫過於哩間 "澳門咖哩王清湯腩

品嚐到lu

俾唔食得辣嘅朋友選擇

最後我地揀咗:

配合,

然味(後尾問過老細原來佢地唔係用孜然粉, 而係用原粒孜然)

人貨嘅花椒, 雞丁口感嫩滑, 同配料亦都好夾

至於煙臘肉除咗有臘肉嘅口感之外, 仲多咗一種煙燻嘅味道

再配以少量嘅辣椒碎同蒜粒清炒, 三種瓜食落都好爽口, 而苦瓜更加冇咗嗰種苦澀味,
唔太食得辣嘅朋友用嚟解辣啱哂

最後大家都唔夠喉, 於是嗌多咗碟"白灼薑蔥牛柏葉", 牛柏葉新鮮彈牙爽口, 未被漂白,
所以每啖都食到牛柏葉本身嘅鮮味

除咗哩幾樣小菜之外, 我地仲每人嗌多一碗足料蕃茄湯, 蕃茄湯用料充足, 每一啖都品嚐到
濃郁嘅蕃茄味, 湯內亦都有好多湯渣, 確係真材實料!

今次之後唔知幾時先至可以湊夠人一齊再食lu, 希望快啲可以再嚟食啦

麻辣炒煙臘肉
足料蕃茄湯