2016-09-15 290 瀏覽
自從轉左工作地點後, 係港島區開餐既機會又相對多左, 友人介紹下呢間名字幾特別既餐廳, 不期然令我聯想起"豉油西餐"?! 哈.....見到門口佈置幾特別, 仲有報紙報導過, 一於試下咩料先店內面積唔算十分大, 但某部份位置有窗口位, 昏暗燈光伴著首首懷舊歌曲, 情調氣氛都唔錯望下餐牌, 見到佢呢個精選二人晚餐($888)都幾吸引, 加上侍應都推介, 就咁話啦~先送上海鮮拼盤, 份量夠晒睇頭, 底層舖上大量冰粒, 確保海鮮維持低溫, 食落口感都好D啦! 食材包括生蠔4隻 (每款2隻), 鮑魚2隻, 日本刺身帶子2隻, 鮮蝦4隻,及紐西蘭聖子刺身配以3款不同味道醬汁, 包括: 酸甜醬汁; 柚子芥苿汁及日本刺身Wasabi豉油, 見到生蠔都唔細隻, 食落JUICY有蠔味; 鮑魚幾厚身食落有咬口; 帶子及蝦鮮甜; 聖子刺身好爽脆! 個人好歡喜個酸甜醬汁, 同D海鮮都幾夾, 炎夏食呢D好開胃呀!跟著到餐湯, 係黑松露磨菇湯, 好香黑松露味, 飲落就食到磨菇粒, 若然配埋個餐飽就仲好D之後再送上兩款熱前菜, 分別係燒牛脷配蜜糖芥辣, 份量係前菜Size, 牛脷燒到好香, 質感好腍, 用刀一切就切開
見到門口佈置幾特別, 仲有報紙報導過, 一於試下咩料先
海鮮拼盤
之後再送上兩款熱前菜, 分別係燒牛脷配蜜糖芥辣, 份量係前菜Size, 牛脷燒到好香, 質感好腍, 用刀一切就切開, 點少少蜜糖芥辣醬令人食慾大增
燒牛脷配蜜糖芥辣
另一款係黑松露年糕, 似乎個賣點係個黑松露醬, 醬汁杰度恰當, 每片年糕都可沾滿個醬汁, 食落煙韌, 又可增加澱粉質
黑松露年糕
好啦, 主菜黎啦, 呢款係侍應推介既美國慢燒牛肉眼(約4成熟), 見到粉紅色肉質就覺得應該幾嫩滑, 食落果然無估錯, 肉味幾濃, 配以燒汁更加香滑, 果然無介紹錯
美國慢燒牛肉眼
另一款係紐西蘭羊T骨, 兩件份量, 見到燒既坑紋係羊肉上, 上枱時已經聞到好香, 點左七成熟, 切開見到有粉紅色, 肉質比牛肉眼帶點硬身, 羊肉味唔算太濃
紐西蘭羊T骨
值得一提既係呢兩款主菜既伴碟薯蓉, 並唔係坊間用薯粉開, 而係食到有粒粒薯仔, 口感雖然無咁滑, 但薯味好夠, 好想講廚師用咩料煮, 食客係食得出既, 就憑呢D咁細微地方都見到廚師既心意, 好想比兩下掌聲佢...................
加埋個是日甜品, 今晚係菠蘿芝士蛋糕, 賣相精緻, 食落食到菠蘿果肉粒, 個人都係首次食菠蘿芝士蛋糕, 又幾好味喎
菠蘿芝士蛋糕
套餐包餐酒2杯, 由於唔酒, 可轉其他飲品, 呢杯Latte為呢餐劃上了完美句號!
LATTE
發現侍應會因應食客進食進度而上菜, 食完一款先上另一款, 唔會一次過上晒枱, 呢點值得加分, 雖然名字叫大排檔, 但食物質數及服務當然唔係啦^^
燒牛脷配蜜糖芥辣
2016-07-06