2020-10-28 635 瀏覽
素食起香港真係唔多,十間餐廳可能得一間半間係做素食,印象中多數係同宗教相關,或者一D old school嘅傳統素菜館,如果講係有D創新嘅新鮮感素店真係無幾間,素菲亞可以講話係絕無僅有嘅其中之一,裝修新穎,入口位仲擺左盤High Tech Plant,係打卡able嘅文青feel cafe🍽<是日餐湯-南瓜湯> 色香味俱全,西餐樣式嘅點綴,忌廉橄欖油舖面,香草伴碟,好精緻,口感好豐富,滑溜飽滿,南瓜🎃味濃🍽<素蟹餅配芒果芫茜莎莎>*/素蟹餅,蔥,蒜,芒果,芫茜,白醋,檸檬汁,雜沙律菜🥗,圓茄第一個驚喜嘅菜式,一口咬落去就會有疑問係咪素食來咖,入口質感係好有食緊真蟹肉嘅感覺,而且味道同平時食炸蟹餅嘅感覺好接近,問翻大廚先知道佢用做好多菇同豆腐來創造呢個口感,再搭埋芒果粒嘅沙律一齊食,酸酸甜甜既清新開胃又新鮮驚喜🍽<豆腐英雄漢堡>*/吉列豆腐扒,意式香草軟包,紫椰菜,黑松露,蕃茄,生菜🥬,芝士,雞腿菇,洋蔥🧅大廚介紹呢個係鎮店招牌菜,第一口咬落去係以為自己食緊吉列魚扒,大廚介紹翻係餐廳用豆腐,黑松露,雞腿菇,芝士等等嘅材料每日自己仿效真肉漢堡

南瓜湯

🍽<是日餐湯-南瓜湯>

🍽<素蟹餅配芒果芫茜莎莎>

🍽<豆腐英雄漢堡>
大廚介紹呢個係鎮店招牌菜,第一口咬落去係以為自己食緊吉列魚扒,大廚介紹翻係餐廳用豆腐,黑松露,雞腿菇,芝士等等嘅材料每日自己仿效真肉漢堡扒做法差打出來,務求做到接近真肉嘅口感,而且好細心咁照顧一眾女仔嘅食量用一塊軟包墊底,抵讚👍🏻

鬼馬肉醬意粉

🍽<鬼馬肉醬意粉🍝>
*/素牛肉,洋蔥,蕃茄,蒔蘿,百里香,芝士,迷迭香,新豬肉
比較清新嘅肉醬意粉,配搭好多嘅蕃茄仔同香料,食落係無罪惡感嘅肉醬意粉,大廚用新豬肉、素牛肉等新式嘅素材來代替平時嘅免治肉,完全係用素菜取代真肉,各位女仔可以食得好放心,完全唔Heavy🤩

士多啤梨荔枝茶

🍹<士多啤梨荔枝茶/跟餐送$0>
綠茶做底,有士多啤梨🍓同荔枝Mix埋嘅香味,好特別,仲要係無糖嘅,好健康嘅餐茶

荔枝青檸梳打

🍹<荔枝青檸梳打/跟餐價$24>
好好飲,青檸嘅酸同荔枝嘅香甜混合一齊好夾同埋好開胃

大廚出曬餐嘅時候,會出來同我地介紹翻每款菜式同埋佢製作心得,經佢介紹體驗到原來素菜都可以好特別,成個餐飲體驗好得意,好有新鮮感,好值得推薦大家去試一試
2020-10-28
南瓜湯