2017-06-05 109 瀏覽
一講大排檔, 即時諗到炒小菜, 露天熱辣辣, 同飲啤酒. 不過黎到呢間西餐大排檔, 就完全扭曲左我既觀念.跟老死慶祝生日, 佢點名要黎呢度, 好彩預早訂左枱, 閒日晚都好爆場.睇左一輪menu, 老死唔想食套餐, 既然佢生日當然佢話事.先要個蝦仔蛋沙律, 菜跟蕃茄仔夠新鮮, 蝦仔好爽口, 最特別係一粒粒似魚子既野, 一咬開係荔枝味做既爆珠, 感覺清新, 酸酸甜甜非常開胃. 前菜要左款蝦多士, 外表炸到金黃色, 粉唔厚 , 炸得夠脆口唔油膩, 餡料蝦肉夠爽口.松露煮日本年糕, 松露味一上枱已經聞到, 感覺清香. 個汁唔會太杰, 夠creamy但唔覺漏.  日本年糕較薄, 所以口感軟腍煙韌, 而且好入味, 兩個人食剛剛好.再黎就係主菜黑毛豬肉眼, 外層煎至微焦, 帶點點脆口, 一切入面既肉質好嫩, 嫩到有D似牛扒既感覺. 入口肉味非常濃郁, 帶少少脂肪特別juicy. 呢個感覺幾新奇, 口感似牛扒, 但其實你豬扒. 另有蝦肉醬蘑菇意粉, 意粉唔會太腍, 口感煙韌彈牙, 混埋個肉醬一齊食剛剛好, 份量亦充足.雖然已經好飽, 但有甜品作結先係完滿, 朱古力蛋糕, 一層一層味道分明, 蛋糕軟熟唔

再黎就係主菜黑毛豬肉眼, 外層煎至微焦, 帶點點脆口,
呢個感覺幾新奇, 口感似牛扒, 但其實你豬扒.
雖然已經好飽, 但有甜品作結先係完滿, 朱古力蛋糕, 一層一層味道分明, 蛋糕軟熟唔會太甜, 太漏.