2023-08-17
我地星期六諗住行下圍方,行到6點幾肚餓,就周圍搵野食,知道呢到有間名古屋過江龍,就諗住試吓啦大概行到7點到就去排隊,已經打緊蛇餅,目測都有四個圈,咁一場嚟到點都試吓啦,再加上7點半關閉排到咁上下,有個侍應叔叔行出來話已經截龍,一日350碗,排到我哋後少少就賣哂,好難唔繼續排,咁侍應叔叔都好好,同我哋講唔好意思要等咁耐,又有茶俾我哋飲,態度真係好好㗎👍🏻👍🏻等咗差唔多個幾鐘,終於可以入得去,落單紙同menu好唔一樣,Menu好多嘢,但落單紙就好多都無既😅咩泡菜烏冬、平烏冬都係無既😥咁我哋就嗌左炸豬扒、蝦天婦羅同埋豚肉烏冬,另外仲叫咗吉列蝦,炸豆腐同埋冷盤凍豆腐小食小食就不過不失,冷盤都幾好食,幾濃豆腐味,炸豆腐熱辣辣👍🏻吉列蝦個皮同天婦羅唔一樣,吉列蝦都唔錯,唔會太厚粉👌🏻四個烏冬我哋分別淨係嗌咗清湯同味噌湯,清湯就梗係冇問題啦,味噌湯亦唔算好咸,不過唔係同個烏冬好夾,無掛汁。至於麵質方面,山本屋主打手打烏冬,可以睇得到烏冬條條大細不一,但食落去就冇滑溜感覺,可能係我唔好彩,我個碗口感亦都唔係幾好,好似啲麵團咁,亦都唔係好熟,完全冇平時食烏冬煙煙韌韌嘅感覺,加上同個味噌湯唔係好夾,難聽啲
四個烏冬我哋分別淨係嗌咗清湯同味噌湯,清湯就梗係冇問題啦,味噌湯亦唔算好咸,不過唔係同個烏冬好夾,無掛汁。至於麵質方面,山本屋主打手打烏冬,可以睇得到烏冬條條大細不一,但食落去就冇滑溜感覺,可能係我唔好彩,我個碗口感亦都唔係幾好,好似啲麵團咁,亦都唔係好熟,完全冇平時食烏冬煙煙韌韌嘅感覺,加上同個味噌湯唔係好夾,難聽啲講,丸龜都好食好多,所以我真係好失望🫠再講下啲配料,炸豬扒見到有啲肉質有粉粉地,判斷唔到係唔熟定係肉質係咁,不過食完係冇肚痛,不過就略嫌有少少厚皮,同埋唔係豬扒嘅口感,有少少似肉餅泥嘅口感,而豚肉同天婦羅蝦都冇太大特別,係好正常嘅配料
個人認為真係唔需要排成個鐘隊去食,再加上佢嘅價錢唔係平,如果經過見到冇乜人排都可以試吓既,唯一可取之處係佢嘅侍應叔叔真係好好人,我哋買單俾錢都有問我哋好唔好食,我哋都如實反映咗,叔叔都話下次如果有唔熟既情況,即刻話俾佢哋知,等佢哋再煮多次🤥
題外話,我問咗侍應拎咗個七味粉,但係嚟到個樽未開封,雖然都唔係咩大事,我自己開返封就OK,但我諗佢哋都未完全ready好開張既感覺,不過如果係日本嘅過江龍,我會覺得有少少失望囉🫠