朋友話想食片皮鴨,喺OpenRice搵到呢間,一行五人就決定試吓。開頭有兩位朋友攞咗位先,店員講咗話90分鐘用餐時間,即係8:45要交枱。咁五個人食嘢就當然會傾偈㗎啦,有時出於禮讓,每一碟餸都剩返少少放咗喺度大家都未食,啲侍應就係咁過嚟想收我哋啲碟。講咗好多次唔使收,都係不停車輪轉咁樣過嚟想收。我知道我哋咩時問要交枱,明明仲有大半個鐘,我8:45一定會交枱俾你哋,但係可唔可以唔好不斷收我哋啲嘢食?最後真係惱羞成怒,同佢哋講其實我哋未食完,可唔可以唔好不斷過嚟收?本身仲有個蛋糕想喺嗰度食埋,最後都係嗱嗱臨埋單走。其中有一個特別好態度嘅女侍應都有過嚟問我哋點解唔喺度食埋,我哋都話見你哋咁想我哋走,我哋就唯有去第二度食啦。我自己都係做飲食業,但係我冇辦法理解,就算想翻枱翻場做多轉都好,都唔係咁樣收人哋啲嘢食。更何況仲有大把吉枱,更何況我哋唔係過咗鐘,而係仲有好多時間先至要交枱。食物質素一般,又冇話難食,亦都唔係特別好食。食物味道偏淡,尤其係雪菜肉絲年糕,都唔係好食到有咩味...唯一可取係年糕嘅質地適中,唔會話咬好耐都咬唔開。片皮鴨肉質唔夠肥,不過呢個係個人口味,我自己就鍾意食肥少少嘅。小籠包

食物質素一般,又冇話難食,亦都唔係特別好食。

小籠包外皮比較厚身,肉汁偏少。

最好食係雞絲粉皮同個酸辣湯,味道還好。

茶芥同餐前小碟偏貴。整體無論係食物質素定係服務,都唔值呢個價錢。
2023-03-23
慶祝紀念