2022-09-23
位於港灣道新鴻基中心嘅貊炙MAEK JEOK, 我留意咗佢好耐啦😌 佢裝修得好靚,係我最鍾意嘅木系加上黑色拼血橙色風格,有一種高級嘅氛圍😎 今晚終於去試咗佢哋嘅韓式熟成牛盛宴,成個過程都好享受😌去韓式扒房梗係要飲杯嘢先啦, 由於揸咗車, 我就點咗佢嘅House blend咖啡☕️ 唔算好濃但係好香滑,我朋友就叫咗杯Sweet dream🍸 甜味較重嘅酒,兩杯都好滿意🥰 揸車嘅朋友黎其實好方便,因為新鴻基中心已經有停車場🅿️點咗個House Dry Aged Steak餐, 性價比好高,$680 一位😊 未食過熟成牛肉既我非常期待😆🌟韓式前菜餐廳首先上季節沙律、傳統前菜、生伴泡菜、包飯醬及生菜,最鍾意係佢嘅生伴泡菜,清爽,香辣,好開胃🫶🏻🌟泡菜生蠔捲•醬油盛盒泡菜同生蠔🦪 呢個組合有驚喜🤩 泡菜包住半生熟嘅生蠔同埋清爽嘅蔬菜, 先有泡菜香辣後有蠔嘅獨特香味🫶🏻醬油盛盒有牡丹蝦同埋鮑魚, 鮑魚做得好好,好入味,裏面仲係有好新鮮嘅刺身感覺😎 食鮑魚刺身最忌就係好韌, 呢個口感做得剛剛好🫶🏻 牡丹蝦嘅味道絕對唔比醬油蟹差, 牡丹蝦嘅蝦膏蝦肉同韓式嘅醬油好夾,鮮味爆燈🤩🌟熟成帶骨肉眼650g我都做過
🌟韓式前菜
🌟泡菜生蠔捲•醬油盛盒
🌟熟成帶骨肉眼650g
我都做過啲資料搜集, 呢間餐廳用咗乾式熟成, 大約做咗30至45日, 熟成牛成本高嘅原因係熟成過程中有部分嘅肉會耗損,不能食用, 更顯珍貴🫶🏻 餐廳職員奉上牛扒時,真係令我眼前一亮,因為份量好大😍 職員仲幫我哋燒牛扒,整個體驗都好享受😌 配洋蔥豉油, 芥辣或者海鹽都好夾👍 味道方面真係同新鮮嘅牛扒唔同,由於過程中會產生嘅酵素令肉質更加嫩滑, 肉汁濃縮咗, 仲會帶咗啲藍芝士嘅香味,好好味🥰 未試過熟成肉類嘅朋友真係要試🫶🏻
🌟餐後五小碟
第一次食水泡菜,一試愛上🤩 酸酸地嘅凍湯汁配淡味嘅泡菜, 絕對開胃, 解膩之餘仲會增加食慾🫶🏻
🌟主食
我哋揀咗大醬湯同埋熟成肉炸醬麵,熱辣辣嘅大醬湯幾時食都咁正😎 熟成肉炸醬麵係拌麵, 都好好味,雖然好飽但係都食曬😆
🌟甜品
雖然好飽🤰但係都要叫甜品為呢一餐劃上完美句號🥰 我哋叫咗意式經典提拉米蘇, 估唔到韓式餐廳都做得咁好😍 朋友叫咗個特濃芝士蛋糕, 甜度唔算高,質感香濃,賣相又靚又好味😋
餐廳環境真係好好, 服務一流, 我聽到好多枱都係熟客仔, 證明係一間好有質素嘅餐廳👍 走之前都專登影一影佢哋個乾式熟成櫃, 牛肉都有好多唔同嘅部位而且餐廳裏面都有其他熟成嘅肉類,例如鴨胸同豬肉等等。 氣氛好、環境好、味道好、款式又多。 我當日食係全場爆滿,大家記住要試下同預早book位啦🫶🏻