2021-02-01 142 瀏覽
尖沙咀嘅厚福街真係有好多嘢食,今日同朋友經過見到呢間沾麵店就嚟咗試試。好耐冇見個朋友,今日一見如故,傾咗好耐計。極上芝士蟹黃沾麵(普通)180g $148嚟到梗係要試佢哋最有特色嘅沾麵啦!今次依個沾麵份量好大,總共配有三碟唔同嘅嘢食。我講吓最大碗嗰個先,除咗有一大碗麵之外,仲配有四大塊叉燒、筍、洋蔥、糖心蛋同埋紫菜。麵嘅份量好大,麵質彈牙。叉燒有火炙過,好香,好好味。糖心蛋仲充滿醬油味添。之後到沾麵嘅湯,一嚟到係滾嘅狀態,啲湯仲煮緊緊,好熱,仲散發出淡淡芝士香味!芝士蟹黃湯上面有好大份海膽,海膽新鮮、鮮甜、美味。個湯杰身,芝士味好濃,用嚟點啲麵條真係好味。芝士蟹黃湯嘅份量都好多,一定夠沾晒所有麵!如果你哋覺得唔夠嘅話,仲可以免費加湯添!第三碟就係一個蟹蓋,蟹蓋入邊有蟹肉同蟹膏,好豐富,好鮮甜美味。面頭仲鋪滿芝士,好香!濃厚豚骨叉燒拉麵(普通)$79除咗沾麵,我哋仲試埋拉麵。依個拉麵一樣好大份,裏面有四大塊豚骨叉燒、有洋蔥、木耳絲、糖心蛋同紫菜。一嚟到嗰陣已經聞到好香,啲湯好濃郁,又唔會好油。拉麵麵條偏幼,質地控制得好好。木耳絲同埋洋蔥脆脆地,發揮左增加口感嘅作用。糖心蛋一樣好好味,個蛋

極上芝士蟹黃沾麵(普通)180g $148

濃厚豚骨叉燒拉麵(普通)$79
除咗沾麵,我哋仲試埋拉麵。依個拉麵一樣好大份,裏面有四大塊豚骨叉燒、有洋蔥、木耳絲、糖心蛋同紫菜。一嚟到嗰陣已經聞到好香,啲湯好濃郁,又唔會好油。拉麵麵條偏幼,質地控制得好好。木耳絲同埋洋蔥脆脆地,發揮左增加口感嘅作用。糖心蛋一樣好好味,個蛋黃冇整到過熟,仲好香醬油味添!四大塊叉燒除咗有醬汁外,仲有火炙過,超級香,又唔會好肥,啖啖肉,美味!

依度仲有自己店舖嘅紙巾供應,有一個好得意嘅公仔!大家仲可以攞座位上嘅Memo同筆,貼一啲屬於香港人嘅說話喺牆上面💛!