2015-04-22
之前winter時間去過日本,係池袋食過無敵家拉麵,一試番唔到轉頭,之後係香港見到有「無敵家」拉麵店,就帶著好期待既心情去試下啦。事前都有係openrice到睇下食評,而好多都話同日本個間唔同,但我諗唔係一模一樣,都有一半似掛。點知,一試就中哂伏。呢個係佢地個拉麵餐牌啦,一個字,貴。或者咁講,係唔值呢個價。好,到重頭戲,拉麵啦。上菜時,嘩,心諗好「大」碗喎,一定食唔飽。份量講完,到個湯底啦,食拉麵最重要係麵同湯底。湯底淡而無味,無豬骨味,得味精,失敗。唔理佢似唔似日本個間,睇個湯底就知佢無誠意做呢碗拉麵。到麵底,一定係現成牌子既麵,一d 味都無,又掛唔到d 湯,湯已經無乜味架啦。友人仲話佢好似759入面一種即食拉麵。都似架啦其實。到叉燒,份量黎講得兩塊實唔夠食,之後味道有醬汁搭救都叫有d 味。總結黎講,呢間係一間無心做拉麵,沽名釣譽,偷名既店鋪。平時我都好鬆手,但呢次真係忍唔到,一定唔可能助長拉麵界既歪風。
呢個係佢地個拉麵餐牌啦,一個字,貴。或者咁講,係唔值呢個價。 好,到重頭戲,拉麵啦。上菜時,嘩,心諗好「大」碗喎,一定食唔飽。
到叉燒,份量黎講得兩塊實唔夠食,之後味道有醬汁搭救都叫有d 味。 總結黎講,呢間係一間無心做拉麵,沽名釣譽,偷名既店鋪。平時我都好鬆手,但呢次真係忍唔到,一定唔可能助長拉麵界既歪風。
題外話/補充資料:
唔會再食。