2020-06-04 152 瀏覽
經過過呢間舖頭好多次,一直心掛掛想去試。今晚男朋友話掛住日本,想食靚和牛,就入去試下啦。Niku niku作為一間高級和牛餐廳, 無論入面定出面既裝修都好有格調,枱同枱之間有充足嘅空間,坐得好舒服。店員專業而且服務周到,好鍾意佢地會主動幫手烤肉,而且對於各種唔同既肉都非常有認識,會燒到恰如其分既生熟度。感受到餐廳非常重視質素。材料方面,舖頭提供既頂級和牛(除咗內臟)都係刺身級別, 由老闆係日本親自挑選再真空打包番香港。廚藝方面,餐廳五年黎都係同一師傅主理,令到餐廳食物質素可以更加穩定。每個座位都有一早預備好既三款醬汁,分別係燒肉豉油、麵豉醬同柚子豉油,味道唔錯...但基本上都冇機會用到,因為餐廳提供既肉本身已經好夠味!另外想讚一讚,呢度提供既茶非常香,亦都有解膩作用。海膽和牛 $150上面既北海道海膽望落新鮮飽滿,入口即溶,味香甘甜,而且份量滿瀉,A5和牛刺身好香肉味,一啖放入口係雙重嘅滿足。和牛西冷薄切配蛋汁 $499薄切和牛甘香肥美,口感軟腍豐腴,咸咸甜甜既Sukiyaki 汁為其增加風味,沾上濃郁既日本無菌蛋蛋汁,層次又再昇華。雜錦內臟盛盒$200牛舌每次食燒肉都一定會叫牛舌,但

海膽和牛 $150

和牛西冷薄切配蛋汁 $499

雜錦內臟盛盒$200

牛舌
每次食燒肉都一定會叫牛舌,但呢度既牛舌同其他地方嘅好唔同,原來高級牛舌係可以咁柔軟多汁!真係好感謝店員為我地將佢燒到啱啱好。

橫隔膜
脂肪唔多但口感鮮嫩得黎帶咬勁,牛味非常濃郁,食落似肉多過似內臟。

牛腸
呢款係香港比較少見,但原來係日本人食燒肉是既最愛!望落油脂量非常多,但經店員專業地為我地燒過之後,唔少油脂已經滴落,食落冇想像中咁油膩,反而帶獨特既嚼勁,而且完全無腥味。

和牛拖羅蓋飯 $175
食過好多次生牛肉,但第一次食完全冇筋既生牛肉!和牛油脂分布平均,入口柔潤油香,真係有d似食緊肥美既頂級拖羅刺身咁,配上蛋汁同美味嘅白飯,呢份蓋飯非常令人難忘。

和牛尾湯面 $165
最後就係呢碗好多人推介嘅湯麵。望落平平無奇,嗅落香噴噴,先呷一啖湯色清澈既湯頭,發現超級濃郁!店員話呢個湯底係用和牛尾同牛骨熬左四至五個鐘,飲得出每一啖都係精華。湯頭鮮甜,牛香濃郁,口感清爽唔油膩。麵底口感清爽彈牙又掛湯,份量比想像中多既牛尾同少少附送既牛筋腩肉質軟稔,雖然湯的香味已經蓋過肉味本身,但成份牛肉湯麵質素非常高,而且份量比想像中多,我地兩個人每人都分到一碗半!