2015-12-21
每年既十二月份總係特別多聚會!今次專登同好友們黎到位於尖沙咀呢間連李光洙同埋G-Dragon都「撐」既正宗韓燒店「韓珍」!唔駛講「韓燒」最啱一班食肉獸啦,所以準時搭正7點鐘就到!嘩,上到去先發現原來地方非常大!可能因為臨近聖誕既關係,差唔多所有VIP房都full晒,有好多班人喺到慶祝佳節,非常熱鬧!餐廳同埋食物應該係非常typical既韓食,同大部份尖沙咀既韓式餐廳一樣,呢度既Menu係中英韓三文對照,而當晚坐喺我地附既人都係講韓文同埋經常互相鞠躬,好似去左韓國咁!Lychee Ricewine ($88)︰荔枝米酒既味道很甜,一開始完全感覺唔到有酒味,但飲下飲下不經不覺開始漸漸feel到有D醉意。同韓劇裏面既情節一樣,鍾意「大啖大啖」豪飲既朋友可以用個碗飲,不過記得斟酒前要攪吓佢,等D酒同荔枝撈返混先呀!另外,韓國既文化係唔可以自己斟酒俾自己架,因為會被視為一種無禮貌既行為,記住留意!JEJU Hallasan Soju ($60): 18% alcohol 的燒酒。焗蛋︰每枱都有,應該係免費既!雪花牛肉 Chuck Tail ($250)︰雪花均勻豐富,輕輕一燒之後牛香味隨之而來,
餐廳同埋食物應該係非常typical既韓食,同大部份尖沙咀既韓式餐廳一樣,呢度既Menu係中英韓三文對照,而當晚坐喺我地附既人都係講韓文同埋經常互相鞠躬,好似去左韓國咁! Lychee Ricewine ($88)︰荔枝米酒既味道很甜,一開始完全感覺唔到有酒味,但飲下飲下不經不覺開始漸漸feel到有D醉意。同韓劇裏面既情節一樣,鍾意「大啖大啖」豪飲既朋友可以用個碗飲,不過記得斟酒前要攪吓佢,等D酒同荔枝撈返混先呀!另外,韓國既文化係唔可以自己斟酒俾自己架,因為會被視為一種無禮貌既行為,記住留意!
配菜方面份量非常多,分別有蕃茄、奇異果、菠蘿,火龍果、西蘭花、粟米、腸仔等等。「魷魚」應該喺所有芝士仔餐既「鐵膽」,呢度除左大條之外,炸粉亦唔會過多非常鬆脆,誠意推介!不過,其實我最鍾意既係下面D芽菜,晒晒豬肉D汁又甜又JUICY!
可惜,餐廳確實太大喇,侍應們都非常忙碌,完全都無教過我哋應該點食,再加上因為一路傾計一路食既關係,我地將D芝士、豬肉同芽菜通通燒焦了!所以,下次嚟食嘅朋友仔記住唔好將個火開到咁大,就咁用細火「興」住D食物就可以了!芝士方面可以先用火加D食物溶咗幾塊先,再將個盤抽離開個火,食完先再溶下一塊芝士咁就perfect喇!
先呷一小口醬油試試先!醬油以鹹味為主,但卻帶點甜味,味道不濃但非常香。但吃起蟹來既時候總覺得醬油味佔既比重唔高,蟹膏十分澎湃,單食蟹膏、蟹肉會較膩,但如果用黎「送紫菜飯」味道就會剛剛好!