2024-01-10 9873 瀏覽
田浦食肉係一間由韓國人主理嘅地道韓式燒肉就連大部份職員都是韓國人添(個重點係嗰個好似有少少溝通唔到,雞同鴨講嘅 feel ,非常正宗直頭有少少去咗旅行 feel lol) 但唔洗驚聽唔明,因為手勢就係王道 🫰🏻 同埋好開心係嚟到田浦可以解放雙手🙌 成餐飯都有Oppa 同 Onni 嚟幫你燒~真係可以繑埋雙手等食~我哋點咗招牌烤豬肉套餐,有五花肉,豬頸肉同埋豬扒。Oppa 會燒好剪埋啲豬肉。準備好一盆滿滿嘅肉之後仲會 demo 點樣包最正宗好食。豬肉一啖一塊,香口又有肉汁,肉質軟嫩,加埋泡菜食到停唔到口!燒嘅時候個鐵鍋有個去油位,多餘嘅油就會流落個紙杯度,咁就唔怕會油淋淋,感覺都健康啲(自欺欺人,嘻)另外仲特別叫咗個燒豬皮,唔知大家有無試過自己燒,係真係要耐時間嘅,依家有人幫手燒埋爽好多!唔好睇少塊豬皮,燒完之後帶點微微焦香,入口超級彈牙而且嚼感十足,軟滑香糯嘅質感係滿滿骨膠原嘅象徵,個人好鍾意食,但同行兩位男子好似就麻麻😂,曬料唔識食!燒肉之外仲追加咗啲小食,同樣好特別。雞蛋羹係類近韓燒的爐邊蛋,雞蛋加入紅蘿蔔、粟米粒、洋蔥等等一齊蒸到脹卜卜。蓬鬆嘅外型可愛不特止,食落好入味而且口感軟
田浦食肉係一間由韓國人主理嘅地道韓式燒肉
我哋點咗招牌烤豬肉套餐,有五花肉,豬頸肉同埋豬扒。
燒肉之外仲追加咗啲小食,同樣好特別。雞蛋羹係類近韓燒的爐邊蛋,雞蛋加入紅蘿蔔、粟米粒、洋蔥等等一齊蒸到脹卜卜。蓬鬆嘅外型可愛不特止,食落好入味而且口感軟滑!
當然,食韓國嘢係不能不配燒酒!呢隻初飲初樂嘅狐狸燒酒標榜 Zero sugar 感覺更健康(自欺欺人 x2,嘻)~ 而且飲落無傳統燒酒嘅嗆辣感,清爽滑順!未試過嘅可以試吓,同燒肉係好夾~
食完最後,記得追加一份黃油炒飯,極邪惡!呢個係用燒肉剩低嘅油去炒,仲加入好拉絲芝士,泡菜同紫菜。
味道唔會好辣,十分濃郁惹味。
簡單嚟講就係邪惡兩個字。而且佢哋砌嘅公仔係有唔同㗎,我哋得到QQ狐狸仔,隔離枱係聖誕樹一棵,都幾得意值得期待~
2023-12-22
慶祝紀念