2019-09-15
聽講joomak係一個中西日韓國fusion 菜,仲有得食素,所以黎試下。裡面環境唔錯,如果好彩可以坐到窗邊位仲可以欣賞到超級維港景色。我地total叫左3款菜色。首先係健康藜麥沙律($128)依款沙律幾推介,唔知係咪落左麻油,有別其它酸酸甜甜既沙律, 但食落好開胃, 好香。上面鋪滿藜麥,有芒果,都幾甜。然後就係韓式辣豬肉4度冷麵($168)岩岩上菜個下真係勁有仙氣可以選擇2種汁黎塔配,分別係薑柚豉油汁同傳統豆花醬汁。而我地揀左傳統豆花醬汁試下。個味好淡,有點類似豆乳味,其實樽汁都幾多,撈唔哂個面,最好我地仲每人一匙當左豆乳黎飲😂😂食法係放個手拉素麵係碗冰上,然後按個人喜好加入配菜,倒入豆花汁仲有少量麻醬同黃豆粉調味,之後攪拌黎食。個程係幾得意,不過味道其實我覺得一般,因為係攪拌埋d冰黎食,一黎太凍d 味唔會太突出,二黎個冰溶左d水,又會溝淡左d味。同埋有一樣野可以改善係,佢有3 啜面,咁岩我連埋朋友3個人一人一啜岩岩好,但佢只係俾2 碗冰,咁好難平均分。依款菜色我覺得係睇得玩得不個味道就好一般啦。最後一樣係川香麻辣炸雞($228)對於我鍾意食辣同食得辣既人黎講,都覺得係超勁辣。十級辣
我地total叫左3款菜色。
首先係健康藜麥沙律($128)
然後就係韓式辣豬肉4度冷麵($168)
岩岩上菜個下真係勁有仙氣
食法係放個手拉素麵係碗冰上,然後按個人喜好加入配菜,倒入豆花汁仲有少量麻醬同黃豆粉調味,之後攪拌黎食。 個程係幾得意,不過味道其實我覺得一般,因為係攪拌埋d冰黎食,一黎太凍d 味唔會太突出,二黎個冰溶左d水,又會溝淡左d味。同埋有一樣野可以改善係,佢有3 啜面,咁岩我連埋朋友3個人一人一啜岩岩好,但佢只係俾2 碗冰,咁好難平均分。依款菜色我覺得係睇得玩得不個味道就好一般啦。
最後一樣係川香麻辣炸雞($228)
但如果唔係好食得辣既就唔多建議去試啦,我另外兩位朋友食左幾啖就食唔落去,辣到出哂汗,食一啖就要抖一抖,仲要飲岩先冷麵既豆花汁黎解辣🤣🤣。最後又唔想浪費佢,就決家去左d皮黎食,咁樣就會無咁辣,不過就會無左d風味。
總體黎講,菜色係幾有新意同睇頭, 不過味道又唔係話好突出。下次可以再試下其它菜色。環境唔錯,係一班閏蜜既聚腳點。