2019-01-19 141 瀏覽
之前食過尖沙咀海港城lcx既 The Joomak,餐廳主打韓國料理,炸雞、鍋物、飯卷等等有不同選擇,餐廳食物質素高環境好,而且可以睇到維港夜景,仲欣賞到每晚八點鐘嘅幻彩耀香港。上星期二放工行過餐廳,見到原來逢星期二晚有韓式火鍋放題,每位只係$248,90分鐘放題,所以一試。首先有三種火鍋湯底選擇,麻辣素雞鍋配松茸湯底、人蔘春雞湯、濟州蝦汁泡菜蜆湯,我哋選擇咗人蔘春雞鍋,原隻春雞裏面養咗滿滿既糯米,再加上原條人參,未開始放火鍋配料之前,先享受呢個人參雞,雞肉肉質嫩滑,糯米紅棗有咬口,而且湯底好飲,一開始已經差不多飲曬。另外有三款五穀選擇,紫菜粥、四色手拉素麵、素芝士紫菜飯, 我哋點咗手拉素麵,色彩繽紛嘅麵條放湯原來好好味,麵條有口感又唔會太淋,索咗雞湯一流。另外有多種任選火鍋配料,特選美國肥牛味道一般,唔夠肥美,但反而黑豚豬腩片又爽口又好味。我個人比較喜愛嘅配料有紫薯年糕同埋百頁豆腐,紫薯年糕係表層年糕包住裏面嘅紫薯餡,煙韌又好味; 而百頁豆腐有啲似魚片口感,但係豆腐嘅味道。蔬菜類最好食就係冰菜,放湯一陣就食得,新鮮又爽口,健康又好味。最後我哋仲點咗兩杯雪沙,柚子可可雪沙,充滿柚子肉,

最後我哋仲點咗兩杯雪沙,柚子可可雪沙,充滿柚子肉,再加上可可醬,甜甜酸酸非常好味。

另外紅棗草莓雪沙,士多啤梨味再家啲果醬,亦都係甜甜酸酸非常開胃,整體好味又抵食。