2018-01-19 7371 瀏覽
由朗屏站落車,本來要去附近買“驊記”糯米池的,但經過世宙(新入伙樓盤)地舖有間新餐廳,職員都很努力在門外向顧客介紹,八卦圍去看看,是日式火鍋放題,但有什麼特別呢?原來是主打“韓牛”的火鍋放題來,店舖應算是香港第一家以“韓牛”做放題火鍋餐廳,而且更是以“運輸帶”將肉類,不經人手地送到客人餐枱。今晚本未有打算食火鍋的,但又好似幾吸引,係掙扎之下,不如先試個“安格斯牛肉”放題先試試功駕吧!如果軟硬件都不錯就再召集貪吃朋友進攻韓牛吧!下單要了一個雙併鍋,係蕃茄湯底+豚骨湯後,就前往自助醬料吧拿取心水醬料,這種自助醬料好處係,各式其式,有人喜歡多蒜蓉,有人只要炸蒜+辣椒,人人都自得其樂。至於蔬菜配料吧方便,也是比坊間的足料,蟲草花,丸類,魚皮餃不缺,更加有台灣腸供應。最吸引我眼球的是,這裡有供應被譽為 Super Food 的羽衣甘藍(Kale) 供應,有時自己屋企又唔會買返去煮,工人姐姐亦唔多識點煮,而且價錢唔平,既然呢度有得供應,自然要食個夠啦!到主角安格斯牛肉,牛味濃郁,在滾湯快灼四五秒已經可以起錨,過久會浪費了這麽好質素的牛肉。此外,這裡每一個級別的餐都是包括可點“西班牙白豚”,其特別在

自助醬料區

到主角安格斯牛肉,牛味濃郁,在滾湯快灼四五秒已經可以起錨,過久會浪費了這麽好質素的牛肉。此外,這裡每一個級別的餐都是包括可點“西班牙白豚”,其特別在於肉質鮮甜而柔軟,有濃厚的脂肪香,肉質咬落極富彈性,本來打算唔蝕底強攻安格斯牛肉的我,都要輸送帶整返兩三盤先安落。

美國牛肉

肉過幾巡之後開始現疲態,大拋白毛巾食唔落啦喂!
但仲有乳酪未去搶灘,真係飽到上頸了食唔落,再食就真係獲利回吐了。既然對辦倒不如下次留肚(唔食早午餐)再來挑戰真正“韓牛”吧。未食過韓牛放題真係點都要試,上次去韓國試過真正韓牛都一直掛念。

乳酪雪糕

• 安格斯牛肉放題