2025-01-02 0 瀏覽
今日放工同朋友一齊去中環食嘢,要行少少嘅樓梯及先至搵到呢間餐廳,因為喺比較高啲嘅地方唔近馬路,所以算係靜中帶旺當我哋入到去嘅時候都好多外國人韓國餐廳嚟講琪的裝修算係幾有西方特色,而且侍應都係講英文,感覺都幾特別。Crab soybean stem簡單嚟講就係蟹肉大醬湯。都算係幾出名嘅呢道菜,我見好多人都有點, 大醬湯係韓國好健康嘅湯,加埋蟹肉帶出咗個鮮味,用嚟撈飯幾唔錯Blossom韓國燒肉配菜,有兩種唔同嘅醬,一種係辣醬一種係韓式甜醬,都幾特別,同埋佢啲豬肉都係厚切,配埋墨魚,可以放喺菜度食。不過我唔知嗰隻係咩菜,因為有少少苦,同埋細細塊Fired chicken 叫咗4件原味嘅炸雞,幾好食,同出面嘅炸雞嘅味道係唔同,佢有少少類似洋蔥嗰種甜味,但係啖啖肉,就好似食完會想再食嘅感覺。呢個炸雞大推甜米酒正宗韓國甜米酒夠唔算話好甜,但係可以解渴同埋食辣嘢嘅時候飲就最舒服

Crab soybean stem

Blossom