2025-02-18
✳️今日同老婆去咗銅鑼灣駱克道嘅The Musicbox Grill House,呢間餐廳佈置好有特色,成間餐廳都係唱片騎師嘅擺設,牆上掛滿咗中外名歌星嘅海報同唱片,仲有柔和嘅音樂背景,氣氛一流。✨我揀咗廚師推介午餐,$368,頭盤係凱撒沙律,新鮮爽脆,跟住係新英倫周打蜆湯,蜆肉鮮甜,湯底濃郁。主菜係鮑魚海鮮拼盤,鮑魚彈牙,海鮮新鮮,配上蓉牛油,味道更加豐富。之後係120穀飼阿根廷安格斯肉眼牛扒,8安士,煎得剛剛好,外焦內嫩,肉汁豐富。最後係黑松露意大利雲吞,黑松露香味撲鼻,雲吞皮薄餡多。甜品係法式焦糖燉蛋,焦糖脆脆,燉蛋滑溜,完美收尾。飲品係熱檸茶,清新解膩。✨老婆就揀咗烤蒙古豬扒午餐,$178,頭盤同樣係新英倫周打蜆湯。主菜係烤蒙古豬扒,用西班牙板栗餵豬排,60°C慢煮,肉質嫩滑,配上莎莎醬同蔬菜,味道更加豐富。甜品同樣係法式焦糖燉蛋,飲品係凍Cappuccino,香濃順滑。