餐廳: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
資訊:

2020-06-25 88 瀏覽
今年端午節,屋企人打算出街食飯做節,就走去九龍城的蟹仙海鮮蒸氣鍋作一個新嘗試。地方雖小,但勝在位置方便,不算太難搵,我哋等咗一陣就可以入座。呢度係以入口海鮮作為賣點,可惜因疫情關係,部分海鮮未能供應,不過老闆嘅推介海鮮可以用「無可挑剔」來形容。一開始,就先放下粥底做鍋底,然後有即食嘅菲律賓潮式凍蟹,一吃下去,相當有驚喜,啖啖肉,還要蟹黃都好多,有別於潮州食店嘅凍蟹,一絕!之後,就開始蒸元貝、馬刀貝、九孔鮑魚、龍躉片、蠔、澳洲青年龍蝦、罕有大黃奄蟹等海鮮,鮮味十足,特別係澳洲青年龍蝦及罕有大黃奄蟹鮮味十足之餘,還要啖啖肉及好多膏,正!接住就係其他火鍋料及蔬菜,都好好味。不能不提嘅就係最後嘅粥,結合晒所有精華,十分滋味無窮⋯⋯⋯⋯⋯⋯這裡嘅老闆及店員招呼十分之好,係一間值得推介嘅食店!

接住就係其他火鍋料及蔬菜,都好好味。

這裡嘅老闆及店員招呼十分之好,係一間值得推介嘅食店!

菲律賓潮式凍蟹
澳洲青年龍蝦、罕有大黃奄蟹
粥底
2020-06-25
2 分鐘 (堂食)
菲律賓潮式凍蟹
澳洲青年龍蝦、罕有大黃奄蟹