2023-08-10
8號風之下有額外假期,無嘢做落咗去食個飯😝由屋企到商場全部室內,連遮都唔洗帶🤪落街之前無特別諗食咩,預咗唔係好多地方有開,見到咩就食咩。最近太古城中心入面food court裝修咗,除咗麵包店之外都無特別去試過,今日特登去揾嘢食🥢Food court模式同以前差唔多,有大約一半嘅位置係普通food court,有一半係餐廳。近出口位同樣有麵包店,今次去試一試泰國嘢。燒豬頸肉炒金邊粉 ($86)金邊粉上面鋪咗差唔多十片豬頸肉,份量比想像多。有芽菜、豆乾,仲有花生碎同辣椒乾放旁邊,要幾多撈幾多。豬頸肉煎到有少少焦脆,唔錯。不過豆乾有少少雪味。無骨海南雞飯 ($88)本身想叫芒果糯米飯😂但係因為打風,水吧整嘅所有食物暫停供應。Menu選擇唔多,於是揀多咗個主食。無骨海南雞肉質好滑,再配油飯,正😋整體食物份量都比想像中大,但天氣關係,想食嘅嘢都未能供應,而餐牌上選擇亦唔算好多。雖然餐廳座落喺food court入面,但係有一種自成一角嘅感覺,又坐得舒服,值得一試。
8號風之下有額外假期,無嘢做落咗去食個飯😝
由屋企到商場全部室內,連遮都唔洗帶🤪
落街之前無特別諗食咩,預咗唔係好多地方有開,見到咩就食咩。
燒豬頸肉炒金邊粉 ($86)
金邊粉上面鋪咗差唔多十片豬頸肉,份量比想像多。
有芽菜、豆乾,仲有花生碎同辣椒乾放旁邊,要幾多撈幾多。
豬頸肉煎到有少少焦脆,唔錯。不過豆乾有少少雪味。
無骨海南雞飯 ($88)
本身想叫芒果糯米飯😂
但係因為打風,水吧整嘅所有食物暫停供應。
Menu選擇唔多,於是揀多咗個主食。
無骨海南雞肉質好滑,再配油飯,正😋