2018-01-13
本身諗住family trip去新加坡, 但經過眾人嘅商議之後都係決定去日本, 因為啲機票實在係太平,同去新加坡差唔多。 既然新加坡之旅唔成行,咁就唯有上網搵下有咩新加坡美食, 搵到呢個12月份十大好評的新加坡菜, 當然要嚟試下。餐廳嘅位置都算容易搵 ,七點半去到冇乜人,但過唔夠半個鐘就多人黎到,都算滿場。 嗰日天氣好凍,十度以下,好多人都嚟打邊爐,但喺我心目中已經鎖定要食胡椒蟹, 所以一埋位scan一下menu就可以叫菜。新加坡炒胡椒蟹, 記得幾年前去新加坡Jumbo食的黑胡椒蟹, 嗆辣嘅味道令人難忘。今次當然要再試。 但呢次嘅煮法唔同,預先煮熟,然後再喺客人面前用冧酒, 胡椒,洋蔥炒均,上菜時色香味俱全。 而且我哋今次仲咁好彩,由個樣有啲似馬來西亞人嘅老闆娘操刀炒畀我哋。 不過辣度就冇新加坡咁嗆喉, 但多咗其他味道,層次更加豐富,迎合香港人口味。飲食均衡緊係要叫個菜啦,淨菜嘅選擇唔多,得芥蘭同椰菜苗,咁我梗係揀平時冇乜食到椰菜苗啦。 呢度菜難度唔高,但揀啱新鮮嘅食材, 先可做到鮮嫩可口。泰式辣肉碎炒飯 ,呢個價錢好平, 分量又大,飯炒到粒粒分明, 加咗四季豆, 辣肉碎, 辣椒 洋蔥
泰式辣肉碎炒飯 ,呢個價錢好平, 分量又大,飯炒到粒粒分明, 加咗四季豆, 辣肉碎, 辣椒 洋蔥絲,超好味, 所以雖然好肚,但都清曬成點
我哋兩個人點咗一咋 荔枝玫瑰花茶, 40幾蚊可以分到每人兩杯, 清甜唔多冰, 用來陪襯重口味食物最啱不過。
成餐飯價錢唔貴, 下次再黎應該會點好多人嗌嘅新加坡炒黑蘿蔔糕,同埋麥皮蝦。