2019-12-17
同公司同事聚餐, 來到天后區有名的御名軒,原因係食物質素有保證,仲有新推出時令晚市三寶,更抵食,一舉幾得!酒樓裝修光猛整潔,有個特大螢幕,地方夠大,夠哂空間感。點左餐牌上晚市三寶,價錢抵食都只係百多元就食到龍躉, 燒鵝, 絕對性價比高。皇者燒鵝半隻 :燒鵝來到,沒想到咁大隻, 份量十足, 鵝燒至皮脆光滑,肉質肉嫩多汁,不會過韌,燒法有其獨到之處,最點晴就是燒出來的燒鵝汁,極為提升, 不過蓋過肉本身味道!游水沙巴龍躉:有一斤12咁重份量,夠5人食用,魚肉蒸的火喉拿捏得很好,魚鮮味, 魚剛熟及保持嫩滑,入口即溶,愛吃魚的我,一口一口吃不停!相當精彩! 豐料燉靚湯: 燉紅棗烏雞桃膠湯,單看材料夠哂睇頭,滋補活血又養顏,燉湯最緊要火喉,此湯燉到清潤鮮甜, 無添加味精,亦是賣點,最令人驚喜係加左桃膠,滿滿骨膠原,雙重滋潤!古法羊腩煲例: 冬天的時令菜羊腩煲係必點,幸好同事都吃羊,但我認為呢度羊腩煲沒有膻味,古法秘製,令汁更加入味,羊肉件超級軟。材料豐富不少得馬蹄,支竹,冬菇等,附上生菜以減膩感。生菜索左羊腩煲汁更滋味!茄汁海虎蝦:海虎蝦好大隻,用茄汁爆香香煎,好入味出色,酸酸甜甜好醒胃,虎蝦肉爽
酒樓裝修光猛整潔,有個特大螢幕,地方夠大,夠哂空間感。
茄汁海虎蝦:海虎蝦好大隻,用茄汁爆香香煎,好入味出色,酸酸甜甜好醒胃,虎蝦肉爽甜鮮味,令人食指大動!
臘味煲仔飯: 最特別酒樓有經典時令煲仔飯,臘味包括臘肉,臘腸潤腸,最值得一讚係個飯焦,飯香加埋臘味滲入飯中,越食越滋味!
蟹粉扒豆苗: 豆苗時令當造 翠綠清甜,單食已經好味,再加上蟹粉芡汁作點綴,加添鮮香調味,無得輸。
仲有中式糖水送,正宗紅豆沙起沙又唔甜。
整體食物有超級水準,吃出師傅心機心思,廣東菜式在酒樓發揮得淋漓盡致,令食客飽嘗美味,滿足捧腹,性價比高,我會推介俾朋友來!