2024-10-25
個日lunch time,我帶我嘅老媽子同埋老豆去咗盈圖食飯,抽D時間陪下老人家。呢間餐廳在我公司附近,但我沒食過,所以我都係第一次食。老媽子就點咗一籠黑金流沙包同埋一口鮑魚燒賣,嘅流沙包嘅餡料好多好香,而且唔會蒸到嘅包濕濕咁,嘅皮仲系軟鬆鬆嘅。至於佢地嘅一口鮑魚燒賣就非常之得意,燒賣口感很紮實,搭配鮮嫩的鮑魚,整個食落黎真系好滿意,好抵。我地仲叫左家鄉炒米粉,米粉炒得夠入味,料卑都好足,有蝦子有透抽,份量都好大份,調味調得都好好,唔會好咸。我仲叫左夠薑雞包仔啦,盈圖蝦餃皇啦同埋潮州蒸粉果。夠薑雞包仔嘅薑味好濃,佢嘅雞肉好嫩滑,味道超足,食左整身好暖。盈圖蝦餃皇裡邊嘅內餡真系有一大粒蝦,外皮薄薄嘅,食落口感好好。潮州蒸粉果嘅皮蒸得啱啱好,餡好多,食都覺得好抵。我老豆見呢個雞仔鹹水角幾特別就點咗黎試,D餡料好豐富,鹹甜嗆內陷搭配脆糯嘅外皮,真系太好食又cute。最後就系佢地嘅古法馬拉糕,整個好蓬鬆鬆軟,唔會好乾,甜味啱啱好,我老媽好喜歡食。整體嚟講,第一次黎到盈圖唔失望,佢地嘅菜色好掂,最重要我兩個老人家食到開心,非常值得推薦!🙌🏻