2018-01-07 87 瀏覽
喺泰國食嘢,成日可以食到成枱都係。原因係拒嘅嘢又平又好味。估唔到香港都可以做到呢個盛況。一嚟到見拒餐牌上午市的湯河45蚊一碗,之後隔離寫住15蚊。我地即刻諗,15蚊?45再加15蚊炸掛?問一問,原來真係15蚊,老闆話泰國嘅船河本身就係細細碗,呢到係貫徹泰國嘅作風,當然亦有招來嘅因素。湯底顏色係深啡色,係正宗船河的顏色。味道亦正宗,特製湯底再加上小許香料香。粉麵有幾種不同的類型選擇,由泰國常客金邊粉至新創意綠茶面都有。還有我最喜歡嘅河粉,泰國嘅呢種河粉係比較厚身,闊,短身。我喜愛拒嘅口感煙韌,而又似河粉味。配料種類可以用好多嚟型容,有牛雜,牛腩,豬雜,豬頸肉等等。幸好呢到嘅份量細,所以我可以叫幾碗唔同的配料,試多幾樣嘢,一個人食都唔怕。除左湯河之外,呢到仲有傳統嘅小食,泰式生蝦,蝦餅,魚餅等等。質素都確實不錯,特別係呢個泰式生蝦,味道鮮,還配上泰式的醬料。店舖係以自助嘅形式購買嘅,先買單,後取食品。今日我一個人就食左3碗,再加d其他嘅小食,甜品,份量剛好。