餐廳: Fat Belly Butcher & Gin House
資訊:

本身諗住呢一間小店,係呀OpenRice上面都有不少好評,同埋佢係用呢一個炭爐去燒塊牛扒,就諗住去試一試。當日我哋兩個人訂咗位安排咗喺門口吧枱,咁我哋就叫咗一份Prama Ham嘅頭盤,同埋兩塊牛扒。首先,個頭盤Prama Ham完全冇風乾火腿應該有嘅香味,而且塊火腿唔乾身,亦都冇見到有好多油脂係個面上面。最離譜嘅係,配搭火腿食嘅嗰個蜜瓜,一啲都唔甜,好似未熟晒咁。不過,要數最令我失望嘅一定係塊聲稱係炭爐燒出嚟嘅牛扒,呢一餐食咗成千蚊真係俾得好嬲。入到去都知道其實係可以去揀塊牛扒嘅,但一見到個display櫃,嘩,佢亂咁塞啲牛扒塞到full晒根本就揀唔到,摸上手凍到成舊冰,嚴重懷疑因為咁樣搞到最後塊扒一啲都唔好食。我哋叫咗一份medium,同一份rare. 份medium已經去到medium well, 而份rare更加熟到係Medium嘅程度。不過最離譜嘅肯定係塊牛扒完全冇鎖住肉汁,擺上台啲肉汁就已經出水出到離晒譜,十足十去茶餐廳叫定食,或者以前喺扒王之王食到嘅質素,好好地一份成$500嘅扒都俾佢煮到咁真係多謝晒,佢完全浪費咗個炭燒爐。當我哋同店員反映,會唔會塊肉喺雪櫃拎出嚟冇好好解

當我哋同店員反映,會唔會塊肉喺雪櫃拎出嚟冇好好解凍處理,導致肉汁冇辦法鎖住同埋啲血水係咁滲出來。佢堅稱佢哋餐廳嘅處理手法冇問題,同埋佢哋係chill住舊肉而唔係frozen. 所以唔需要特別解凍處理。

我哋最後亦都有叫咗份甜品,個Jasmine味嘅Cream brûlée反而有驚喜,識落有淡淡茉莉茶嘅香味,值得一試。