是次活動為慶生,我地一行6人之前一日打去book, 大吉staff said 我地係waiting list, 要當日15:30前先知會唔會有人give up原先個booking先比到檯我地, 好好彩, 當日佢地15:00就打黎比我地,話今晚有檯比我地, lucky佢分2個timeslot: Round 1 - 18:00 - 20:30Round 2 - 20:45 開始我地楝左 round 1, 因為要到 8點9先入坐,實在捱唔住一共有9張order紙, from A-H+1張 drinksorder紙 A - 刺身類~三文魚,第1-2 ROUND都好,去到第3-4 ROUND 就唔得,可能要留返D好野比下一轉~吞拿魚, 麻麻地~章紅魚, 好新鮮,好甜~甜蝦, encore 得最多, 好好味~魚立 魚, OK~希靈魚, 好腥~角螺, 冇味~小帶子, 好味 但真係好小好小law~大返d會好好多!order紙 B - 壽司類~鮑魚片, 冇order~象拔蚌, OK~花竹蝦,冇order~松葉蟹柳,冇order~帶子, 好味~火炙左口魚,好好味,好肥美,但油左d~炭燒尤魚鬚,冇ord

佢分2個timeslot:
Round 1 - 18:00 - 20:30
Round 2 - 20:45 開始

order紙 A - 刺身
~吞拿魚, 麻麻地
~章紅魚, 好新鮮,好甜

~甜蝦, encore 得最多, 好好味
~魚立 魚, OK
~希靈魚, 好腥

~角螺, 冇味
~小帶子, 好味 但真係好小好小law~大返d會好好多!

order紙 B - 壽司
~鮑魚片, 冇order
~象拔蚌, OK
~花竹蝦,冇order
~松葉蟹柳,冇order
~帶子, 好味

~火炙左口魚,好好味,好肥美,但油左d

~炭燒尤魚鬚,冇order
~火炙牛肉,冇order
~火炙海鰻, 不過不失
*壽司黎講冇點得太多,值得一讚既係,佢地舊飯唔會好大件*

order紙 C - 手卷,卷物類
~迷您三文魚手卷, 冇order
~迷您吞拿魚月南手卷,冇order
~迷您油甘魚手卷,冇order
~迷您蟹子手卷,冇order
~迷您鰻魚手卷,冇order
~鮮帶子沙律手卷,冇order
~加州卷,冇order
~炸軟殼蟹卷,冇order
~鰻魚芝士卷, 好正,網友推介 GOOD!

~大蝦卷,冇order
~三文魚反卷,冇order
~什錦魚生粒飯,冇order
*手卷,卷物類真係冇乜點order, 食放題梗係唔會食咁多飯啦~

order紙 D - 前菜類
~珍味小食,有螺肉 & 中華沙律, 但冇得你揀~
~豆腐沙律 ,冇order
~蟹子沙律, GOOD!

~蘆薈沙律, 好味,加埋d酸酸地既汁, GOOD!

~鮮蝦沙律, OK
~長腳蟹肉沙律, OK
~蕃茄沙律,冇order
~什果沙律,冇order
~煙鴨胸沙律,冇order
~韓風鳳爪, 唔難食但不推介~
~枝豆,冇order

order紙 E - 燒物類
~青魚,冇order
~海蝦, 好味,OK
~三文魚頭,冇order
~燒羊鞍,第1round 好好味,再encore,第2round就好un, 唔好食,第3round 又好食返~水準唔穩定

~汁燒雞扒, OK
~魚餅,冇order
~和牛串, GOOD!

~雞翼, 燒到有D乾
~帆立貝, 麻麻地~
~小蕃薯串, 好甜, 好好味, GOOD!

~焗蠔, 蠔太細,幾乎食唔到,但味道唔錯.
~迷您鰻魚飯,冇order

order紙 F - 和食類
~湯餃子,冇order
~豬軟骨, 好林

~雪花牛柳粒, 好入味,好好食,GOOD!

~韮菜炒蜆, 幾香,好味,蜆殼太多,蜆肉小
~鐵板尤魚鬚, 有d un,尤魚鬚太小
~蒜蓉青口,冇order
~銀芽炒帆立貝,冇order
~炒什菜, OK
~牛油炒什茹,冇order
~牛油栗米粒, 好香牛油味

~雪花牛肉鍋, 湯有點咸
~牛乳海鮮鍋,冇order
~石狩鍋,冇order
~鮮蟹肉粥, 好鮮味,好綿

~蜆仔面豉湯,冇order

order紙 G - 主食類
~日式炒烏冬,冇order
~豬骨湯拉面,冇order
~熱烏冬, GOOD!

~冷烏冬, 好煙un, GOOD!

~牛肉烏冬,冇order
~熱茶喬麥面,冇order
~冷喬麥面,冇order

order紙 H - 炸物類
~虎蝦天婦羅, 蝦ok,炸粉太厚
~南瓜天婦羅, OK
~蕃薯天婦羅, 蕃薯唔係好甜
~多春魚, OK
~吉列蠔, OK
~吉列帶子, 炸粉太厚
~吉列海鮮卷,冇order
~炸豆腐,OK
*炸物炸粉太厚了*

order紙 - 罐裝Drinks
~可口可樂
~忌廉soda
~C+ lemon
~芬達提子

總結:
尖沙咀大吉食物質素唔係太穩定,刺身order成日比唔足,出品慢,食到19:40都好似冇乜野落過到肚咁 (註:已由18:30開始狂order刺身),之前book位果時已訂左個sushi cake, 19:30就會成間shop熄哂燈,一齊點sushi cake 慶祝
.....
sushi 蛋糕
點火~sushi蛋糕
20:10 係last order, 20:00 落單,但係20:20 last order d野食仲未到,我地咪嗌個經理幫我地追下d單, 好快經理就幫我地拎哂我地既last order出黎,準時20:30 就閃人, 最後,好彩都食得飽~處處既大吉都係迫到冇人有,但是質素+出品速度而言,還是中環大吉好*0*
2011-07-21
生日