好食嘅餐廳係咪都要摸下門釘先食到🥲 我哋都去咗2次先捉到家後2間鋪嘅休息時間,大家可以check咗邊日休息先去😌 家後之前都介紹過,最深刻就係有芝士蛋糕食嘅餃子店!前排開咗家後2.0,裝修走cafe路線,入面都真係有蛋糕同咖啡提供🤣 不過主食都係餃子!家後嘅餃子算係中至細size,餃子皮厚薄適中,我哋2個人食咗3份8隻嘅餃子再加2件芝士蛋糕🤭•🥢 手工餃子(灼)(雙拼) $38+2📸 雲耳椰菜豬肉餃📸 麻辣大白菜豬肉餃 (是日新款)印象中今次餃子嘅款式多咗,除咗傳統蔬菜豬肉餃,見老闆都研發緊新口味,我哋去嘅時候咁啱整咗麻辣大白菜豬肉餃,我哋都貪新鮮叫咗🙈 麻辣餃都幾有新意,麻比辣更出,麻係似涼拌小食嘅麻,不過整體都覺得可以再麻啲同辣啲😋因為個麻辣味係食第一隻嘅時候先比較衝擊,但再食第2隻好似就無乜辣🤣 老闆中途都有問我哋覺得夠唔夠味,應該會再調較一下食譜先正式加入常駐餐牌😛 而雲耳椰菜豬肉餃就普通啲,唔算好有記憶點,餡料有啲啲薑味,加埋菜甫同醋會好食啲😛灼餃跟一碗老火湯,是日老火湯係螺頭野生菌湯,個湯好好飲,係屋企煲嘅感覺😍雖然湯同餃子分開上枱,仲我都鍾意將餃子輕輕放落湯再食,咁餃子表

🥢 手工餃子(灼)(雙拼) $38+2
📸 雲耳椰菜豬肉餃
📸 麻辣大白菜豬肉餃 (是日新款)
雖然湯同餃子分開上枱,仲我都鍾意將餃子輕輕放落湯再食,咁餃子表面就濕啲無咁乾~
螺頭野生菌湯

🥢 手工餃子(煎)(雙拼) $42+2
📸 韮菜豬肉餃
📸 洋蔥豬肉餃
煎餃係一面煎到好脆,好香口,另一邊就無脆面,但都幾鍾意呢種煎法,食到脆之餘又無咁油膩
揀咗兩款都比較濃味嘅餃子,兩款都係一咬爆晒汁💦 特別係韮菜餃!韮菜同豬肉份量各佔一半,口感唔會太鬆散,包住好多肉汁,而且韮菜味真係好香~🤤 我哋兩個人最後忍唔住追加多8隻韮菜煎餃🤭大推!!
洋蔥豬肉餃原來係用咗紫洋蔥,洋蔥食落會比較生,但我哋都食洋蔥嘅,所以無咩問題😌
煎餃比較能夠保持到肉汁,所以整體都比灼餃出色~

🥢 原味芝士蛋糕 $28
🥢 咖啡味芝士蛋糕 $33
家後嘅芝士蛋糕好出名,牆上面仲專登整咗個牌嚟顯示是日口味嘅芝士蛋糕,甚至乎蛋糕賣晒之後都有個「蛋糕售罄」嘅木牌仔放門外(見圖九)😆
今次嚟到只有原味同咖啡味🥹 唔知要嚟幾多次先可以試到開心果/焙茶/抹茶味呢😫 不過其實原味同咖啡味都好出色! 呢到嘅芝士蛋糕都係軟心嘅巴斯克芝士蛋糕,質地好細滑🤤 原味就芝士味濃郁啲,帶少少焦糖香;咖啡味都容易入口嘅,唔會太苦/太甜,焦糖香令到個咖啡味更有層次,就算係平時唔太飲咖啡嘅我都覺得,如果下次得返咖啡味都會encore!~😆
咖啡味芝士蛋糕

螺頭野生菌湯