2024-06-17
今日去開觀塘宏利MFC,望到正對面有間舖好似好光猛咁,咁就行過去食Lunch,見到門口都有人排隊嘅,不過就成一點鐘,都好快可以入座,等左5分鐘左右就入得,等緊果陣時見到炸髀餐已經都唔諗喇,仲要好得意咁佢可以配生果,果然係開花結果😂所以一座低就即刻落單,我叫左個炸髀配生果,點知我睇漏,原來可以配兩樣,咁就另外配左炸煙肉西芹薯仔沙律,加杯凍央,我同事都叫炸髀配炸煙肉西芹薯仔沙律,另配菠蘿粟米沙律。即叫即炸,上左杯野飲先,杯凍央都好大杯,幾香嘅唔差唔淡,等左大概10分鐘左右,有得食,黎到淨係食D薯仔沙律都有D飽🤣不過隻炸髀都好熱未食得落口同幾大隻冇位切,所以食晒薯仔沙律先,好切D,炸髀D皮好脆,腌得幾好唔會太鹹之餘仲有雞味又冇雪味,不過有少少乾,畢竟午飯時間都有D忙,可能爭少少吧,食晒隻炸髀就食埋D生果,西瓜密瓜哈密瓜木瓜菠蘿火龍果,要汁有汁,要甜有甜,要纖維有纖維,隻隻都甜好好味,食完炸野食生果真係好舒服,可能有菠蘿酸酸地可以消消滯。食左個好健康嘅炸髀午餐,食完好滿足唔會太滯,不過今個星期就食左炸野,又要下星期先再食熱氣野喇。
題外話/補充資料:
如果大家黎到MFC唔知食乜,又想健康嘅,咪過對面開花結果食攞,呢度唔一定要叫炸髀呢D嘅,可以叫牛角包餐配沙律生果嘅,清清地幾好嫁😊