2008-12-28 1 瀏覽
想搵個可以傾下偈, 又唔貴的地方吃個午餐, 朋友提議呢度. 都好! 尖沙咀, 大家都方便嘛! 沿厚福街一直行, oh 點解搵唔到呢? 原來行過咗添! 呢度只係有一個小門口, 不細心搵搵, 真係行過咗都唔知. 沿樓梯拾級而上, 跟之前厚福街的風光不盡相同. 樓梯係木造的, 有外國風味, 店內較暗一點, 配以柔和的燈光, 氣氛不錯! 雖然只是日間, 但有少少浪漫feel 喎! 我諗呢度晚上絶不便宜.侍應為我們安排了一個角落的座位, 太好了! 這樣我們可大聲點也不怕….haha 肚子咕嚕咕嚕打轉, 先來個自助沙律先, 呢個係到出面的沙律吧自己選擇的, 有羅馬生菜, 蕃茄, 萍果沙律, 碎旦, 燒茄子…其中以燒茄子最得我心. 加了點點黑椒和醬汁, 幾有風味. 再配以黑醋同吃, 很不錯吧!主菜出現了, 係牛尾意大利飯, 上枱時, 心想為何牛尾不是一件件的, 係碎上呢?! 這樣牛尾的肉汁會否全跑掉呢?? 心中一堆問號? 猶幸牛尾一入口, 這問號全被拋到九霄雲外. 牛尾, 肉汁仍在, 之前的担心全是多餘的. 而牛尾本身的濃味keep 得好好, 碎上後, 其實更易於進食. 一口牛尾, 配一口小飯.

主菜出現了, 係牛尾意大利飯, 上枱時, 心想為何牛尾不是一件件的, 係碎上呢?! 這樣牛尾的肉汁會否全跑掉呢?? 心中一堆問號? 猶幸牛尾一入口, 這問號全被拋到九霄雲外. 牛尾, 肉汁仍在, 之前的担心全是多餘的. 而牛尾本身的濃味keep 得好好, 碎上後, 其實更易於進食. 一口牛尾, 配一口小飯. 好美味呀! 意大利飯當然係用正宗意大利米, 口感煙un. 餐廳也遷就了香港人的口味, 不會刻意把意大利米煮成半生熟. 但卻保留了那煙un的口感, 很厲害哩! 飯中更溶入了芝士同煮, 你不會看到有芝士, 但食時的嚼勁, 除了來自飯本身外, 也是由於加添了芝士之故. 太完美的配合.

飯後還可加$10, 要咖啡和甜品, 愛甜的我, 又怎會錯過呢? 要了紅莓撻, 係好似芝士餅的批底, 再加上玉桂味的饀料, 數粒紅莓排在最上層, 賣相幾討好, 味道方面, 也不過不失咁啦, 終於紅莓不是我那杯茶嘛!

環境的確唔錯, 相信晚間的情調更好, 下次有機會要推介給友人橕枱腳先得!
美味的意大利飯!