2022-02-20 59 瀏覽
上次喺天后食飯已經留意到依間喺清風街別樹一格、日系裝修嘅碗盛-今次適逢午市有唔少丼飯同日式西餐等嘅選擇,一於試一試😋午市套餐包餐湯、沙律、小食,麵豉湯正常發揮,和風沙律有油醋汁外仲落咗少許黑胡椒同七味粉,冇咁單調。小食揀咗炸餃子同炸芝士-餃子餡有胸軟骨,咬落脆口幾得意;一口芝士就用咗金文拔芝士,唔係拉絲而係軟滑creamy咁嘅,我幾鍾意呢!嚟到主食蒲燒鰻魚飯,原條上夠wow!平時覺得鰻魚飯好難會唔好食,不過餐廳亦冇馬虎,鰻魚邊燒得脆脆地,上面鋪上紫菜木魚絲,下面就墊住蛋絲,另外附上蒲燒醬汁可以自由添加,食晒啲飯仲有好大舊鰻魚可以慢慢食~天使麵除咗兩隻蟹鉗外仲混咗蟹肉蟹籽喺裏面,加上味道較重嘅蘆筍、蒜片、紫洋蔥同蕃紅花,雖然湯汁未算濃但都夠味。巨峰梳打、乳酸梳打加咗冰所以唔會太甜,解渴啱晒~順帶一提餐廳入面幾多卡位,疫情下想出去食都係一個比較放心嘅選擇👍🏻

炸一口芝士、日本炸胸軟骨餃子

原條日本蒲燒鰻魚丼飯
原條日本蒲燒鰻魚丼飯

日本松葉蟹肉配蘆筍蟹籽濃湯天使麵

巨峰梳打、乳酸梳打加咗冰所以唔會太甜,解渴啱晒~
巨峰梳打、乳酸梳打