2008-10-09
知道有呢間餐廳好耐嘞,但因為路途遙遠一直拖拉至今先嚟試,從中環坐的士,連的士司機都知道有隻牛嗰間!睇嚟佢真係幾出名喎!落車直入,八點幾啦,竟然冇咩人,成日話會喺餐廳出現嘅汁王森美當然亦唔係度,淨係睇擺設,好難想像佢係一間出名嘅餐廳...除咗真係好懷舊之外!近門口放咗架唔開嘅舊式電視,側邊又放咗好多神像之類,有啲亂!入面另外有一架電視開住嘅仲播緊無線啲劇,邊有懷舊餐廳睇電視食扒餐架?似街坊茶記多啲喎!既來之,則安之,姑且試吓啲嘢食先!我哋叫咗兩個黑椒西冷扒餐加田螺: 羅宋湯:唔會「嘩」一聲,可以杰身啲就好嘞,好濃菜味,撈到有牛肉絲,味道都仲可以,跟湯嘅多士夠熱,唔錯! 薯蓉焗田螺:啲 escargo 普通貨色,普通味道,無特別,薯蓉還可以,不過焗嘅都好難失手嘞,一定唔會太差! 西冷牛扒:我哋兩個都要五成熟,出嚟好似熟咗啲,不過照食。肉質都幾彈,有牛味,亦有肉汁流出嚟,黑椒汁唔夠多,食到中途已經冇晒汁點嘞。配菜有薯角,蕃茄同切片節瓜,最好係薯角,又熱又脆;蕃茄亦有煎過,算有誠意;節瓜都唔太熟,整體上,主菜係好味嘅! 香蕉蛋糕:甜品用香蕉蛋糕有啲特別,不過唔知點解個外型搞到好求其咁!味道唔會
香蕉蛋糕:甜品用香蕉蛋糕有啲特別,不過唔知點解個外型搞到好求其咁!味道唔會太甜,咬落都幾軟熟!
檸檬茶&咖啡:老公話咖啡幾好飲!
森美真係好舊喇,係時候諗諗計搞吓,唔係呢啲懷舊餐廳一過咗呢個懷舊朝流就好難捱落去,靠熟客都唔係辦法!唔會再特登去喇,因為太遠而且講真唔係好特別,荃灣有間都好似咁嘅扒房,味道亦唔錯添!