2021-08-27 225 瀏覽
下午出開沙田新城市,見有d時間就先去瀝源食個tea先,之前未試過食呢間恆園所以揀左佢啦。正呀,係懷舊冰室既裝橫 (真係舊式,唔係新裝扮舊),懷舊階磚,卡位,舊式坐椅,時間停留係80年代,好有老香港味道❤️侍應都係一d大年紀既叔叔嬸嬸。1) 先黎一個菠蘿油🥯 $2x (⭐⭐/5) - 一上枱見到菠蘿包個外型同顏色就唔係幾吸引啦- 表層並沒有菠蘿包應有既金黃色-  表面層皮切開亦都好鬆散,麵包唔夠新鮮- 食落果然失望,味道麻麻地......好彩有入面舊牛油塔救😥- 菠蘿包黎講,唔合格🙅🏻‍♀️再黎一個法蘭西多士🥞  $3x (⭐⭐/5) - 見個菠蘿包唔合格,都有定心理準備架啦- 西多士係新鮮炸起熱辣辣既,不過就無金黃色- 入面都有夾住適量花生醬,但係唔知點解我食到有陣腥腥地既怪味 (另一半表示:食唔出,唔覺)- 由於味道真係唔係幾好,都食唔晒成碟 😅野飲方面:凍奶茶偏淡總結:可能麵包類唔係呢間茶記既拿手菜掛,味道就認真麻麻地啦。可能佢d炒飯麵ok呢,劣評就唔俾啦,唯有當黎食佢d懷舊裝修同支持一下呢d咁耐歷史既小店,依加呢類型既冰室真係買少見少,我都唔想佢消失。

侍應都係一d大年紀既叔叔嬸嬸。

1) 先黎一個菠蘿油🥯 $2x (⭐⭐/5)

- 一上枱見到菠蘿包個外型同顏色就唔係幾吸引啦
- 表層並沒有菠蘿包應有既金黃色
-  表面層皮切開亦都好鬆散,麵包唔夠新鮮
- 菠蘿包黎講,唔合格🙅🏻‍♀️

菠蘿油

再黎一個法蘭西多士🥞  $3x (⭐⭐/5)

- 見個菠蘿包唔合格,都有定心理準備架啦
- 西多士係新鮮炸起熱辣辣既,不過就無金黃色
- 由於味道真係唔係幾好,都食唔晒成碟 😅

法蘭西多士

野飲方面:凍奶茶偏淡