天外天

Above & Beyond
2021-09-23 979 瀏覽
天外天位於hotel icon嘅28樓,坐擁180度維港景,景色一流,而且餐廳非常寬敞,同隔離枱有一定距離,坐得非常舒適。不過如果係為咗食物同服務嚟嘅話,可能會有啲失望,個人認為呢間餐廳除咗景色之外,冇乜太大驚喜。先講服務,可能人手太少,見到佢哋三個人要照顧五張枱,未免有啲手忙腳亂,waiter A呢頭擺低酒杯,waiter B又會幫你收返酒杯,毫無默契。而且上菜速度亦都唔係根據客人食嘢嘅速度而定,明明食緊前菜,無啦啦又上咗主菜,又或者等第二道菜嘅時候要等15分鐘,又快又慢嘅上菜速度好難拿捏。食物方面亦都未見驚喜,普通中餐廳嘅質素。我哋食咗佢嘅set menu + wine pairing。前菜有辣椒醬帶子,鮑魚撻同埋叉燒。帶子係凍嘅,有少少奇怪。叉燒皮脆肉嫩,雖然未做到表皮焦脆,但係微暖嘅叉燒真心唔錯。鮑魚撻嘅鮑魚可能我唔識貨,但應該係普通罐頭迷你飽。主菜嘅片皮鴨嘅餅皮做得唔錯,不過稍嫌佢嘅sauce 偏甜,搶晒片皮鴨嘅味道。玻璃蝦球好好食,煮得非常香口惹味。正當全晚都好失望嘅時候,竟然炒飯有驚喜。蟹肉炒飯非常足料,吵得非常乾身,係全晚嘅重點之一。楊枝甘露似係食緊椰汁西米露,如果落多

食物方面亦都未見驚喜,普通中餐廳嘅質素。

玻璃蝦球好好食,煮得非常香口惹味。

楊枝甘露似係食緊椰汁西米露,如果落多幾粒芒果同柚子感覺上會好啲。值得一題係佢嘅美點雙輝,桂花糕好清新,而且合桃酥非常好食。

我哋兩個人買單大概$3000 ,但以咁嘅質素,真心有啲失望,唯一可取係景色一流。
  • 片皮鴨