2024-12-03
餐廳細細地小店形式,乾淨企理,有吧檯及卡位,我哋當然會揀吧檯喇😄,因為可以近距離睇到師傅表演,有視覺及味覺雙重享受😆。當晚兩個前菜有牛蒡漬物及紅酒蕎頭,前者鹹香爽脆,後者帶點紅酒香,爽甜開胃😋。🥢鱈魚白子 白子幼滑creamy口感整像布甸,配上酸醋汁、辣椒蓉、蔥花及食用花,清新唔膩👍。🥢深海池魚2食1 刺身 - 鮮甜爽口,魚味濃郁,魚油甘香豐盈。2 池魚蔥苗卷 - 除咗魚味濃郁之外,蔥苗嘅清香隨著咀嚼慢慢滲出,多咗份清新爽香嘅味道,正👍。🥢活赤貝非常新鮮,師傅只加咗少少岩鹽及青檸汁,已經夠哂鮮甜,而且肉質爽脆無比😋。🥢岩手縣赤崎生蠔蠔身脹卜卜非常肥美,新鮮爽口,蠔味濃郁之餘海水味亦偏重,並帶着豐富嘅礦物味,呢款咁新鮮嘅生蠔師傅話只係响呢兩個月最當造💫。🥢燒鱈魚棒新鮮燒起嘅鱈魚乾香口又脆卜卜 ,一定要點埋沙律醬一齊食😆。🥢秋刀魚3食坐吧檯確實有好處,見師傅即席將條秋刀魚解體並將骨拔起,每個步驟都好小心,真係越睇越肚餓😄。1 刺身 - 魚味濃郁並充滿脂香,配上薑蓉使得整體清新唔膩亦增添份香氣😋。2 磯邊卷 - 外型超靚,用香脆嘅紫菜卷住秋刀魚、蔥芽等食材,紫菜獨特嘅芳香再加上濃香秋刀魚,非
🥢鱈魚白子
🥢深海池魚2食
1 刺身 - 鮮甜爽口,魚味濃郁,魚油甘香豐盈。
🥢活赤貝
🥢岩手縣赤崎生蠔
🥢燒鱈魚棒
新鮮燒起嘅鱈魚乾香口又脆卜卜 ,一定要點埋沙律醬一齊食😆。
🥢秋刀魚3食
2 磯邊卷 - 外型超靚,用香脆嘅紫菜卷住秋刀魚、蔥芽等食材,紫菜獨特嘅芳香再加上濃香秋刀魚,非常好味😋。
3 壽司 - 脂香嘅秋刀配上紫蘇花,唔膩之餘亦多份香氣🥰。
師傅話呢一兩個月秋刀魚係最肥美,所以要食就趁當做,過咗聖誕後就無咁肥美😜。
🥢厚切牛舌串燒
厚厚嘅牛舌燒到內裡粉嫩juicy,外面焦香,肉質爽彈。
🥢茶碗蒸
非常滑溜又有蛋香嘅茶碗蒸,配上新鮮鹹香嘅三文魚子及creamy 鮮甜海膽,好味👍。
我哋今次所食嘅都係正值時令嘅魚生及生蠔,所以想食到最新鮮嘅食材,記得直接向店家問下。
另外仲發現有個好優惠嘅刺身盛🤩,原價$388而家都只係賣$228,性價比超高🤑,咪執輸下次再去食過🏃♀️。