2024-10-24 311 瀏覽
日本人經常講「食欲の秋」,意思係秋天係一年之中美味食材嘅豐收季節,加上秋高氣爽食欲大增,梗係要食高級日本料理,我就鍾意鐵板燒,可以即席睇師傅表演,保證即整即食夠晒新鮮。 今晚就去咗尖沙咀天文台道嘅【秋田鐵板燒刺身專門店】,有幾多鐵板燒餐選擇,我哋揀咗個【秋田二人前套餐】。 點餐無耐,師傅即送上今日嘅食材,龍蝦同鮑魚仲係會郁㗎,好新鮮。

【季節沙律】開胃嘅新鮮沙律菜同小番茄,仲有透明嘅蒟蒻絲增加口感。

【魚籽鵝肝蒸蛋】熱騰騰嘅蒸蛋上面係黑漆漆嘅魚籽,食一啖,蒸蛋同鵝肝喺口腔同時溶化,好好食~
【鮮活時令龍蝦】將龍蝦頭裡蝦膏挖出來煎好做醬汁,再淋上龍蝦肉,最後再將肉放上牛油煎好嘅多士。龍蝦肉爽甜,更有蝦膏同牛油雙重香味,風味十足。

【原隻鮮活南非鮑魚】鮑魚煎得好惹味,口感彈牙。配菜係淋上忌廉汁嘅香煎海帶,幾有特色。
【季節時令海鮮】今日食嘅係帶子,上面有黑魚籽,再加了柚子胡椒等提味。用紫菜和紫蘇葉夾着吃,口感香脆,亦令本身夠晒鮮甜嘅帶子再帶多陣陣清香。

【香煎頂級鵝肝】大大塊鵝肝極邪惡,上面放咗魚籽同金箔,幼滑細嫩油香十足,同香脆多士一齊食減低膩感又多重口感。
 中場休息飲個【龍蝦

中場休息飲個【龍蝦清湯】,用頭先隻龍蝦現煮,十足鮮甜。

緊接著係和牛二食,【鹿兒島霜降和牛厚燒】切成一粒粒,入口即化,滿口油香肉香,師傅放咗多種調味料喺碟邊,我就鍾意點芥末,另外亦有鹽昆布,幾有特色。【鹿兒島霜降和牛薄燒卷】包住蒜片同香蔥,食落幾香口。
【秋田炒飯】落咗好多蛋汁炒至金黃色,飯粒分別口感煙韌,仲有櫻花蝦提味。食完好飽暖,幸福感滿滿。

【炒野菜】用蒜蓉牛油炒香,連平時覺得食菜味道好寡嘅我都覺得好好食~

最後到精選甜品,今天是【紅豆餅雪糕】,雪糕揀咗抹茶味,一凍一熱,唔同嘅甜味,nice~