2017-10-12 550 瀏覽
飲食版圖開始擴闊,並伸延至金鐘。同朋友食好「西」,好「西」通常都會0係外國人聚集的地方,所以今次我哋去到太古廣場。Operetta在太古廣場中係中價位的食店,主打正宗意大利菜,所以不乏外國人幫襯。內裡裝潢都幾華麗,但有少少vintage的風格。餐牌全英文,上面亦有唔少菜式係傳統意大利菜,都係我哋冇見過的。好彩佢有列明ingredients,英文亦難唔到我。落單後,店員先送上麵包籃,內容都幾豐富,有好幾種唔同質感的麵包。其實幾款都幾好食,但當中我比較鍾意呢款。佢將麵包的表皮切成一塊塊,按扁再炸脆,就好似薯片咁。Appetizer揀咗一個鮮蜆肉,番茄醬、蒜蓉、洋蔥等等的配料成功咁帶出咗蜆肉的鮮味,好滋味。呢個和牛意大利雲吞令到我哋對餐廳加左唔少分數。首先係佢哋的誠意,佢知道我哋兩個人share,特登幫我地分成兩份。每一份都有大概八件,件件都係一絲不苟的正方形。咬開後,可以見到豐富的餡料如和牛肉碎、青豆、芝士等等。整體配合得好好,豐富得來恰到好處;質感Creamy得來唔會太膩。呢個豬腩仔肉亦好出色,首先擺碟已經好靚,令人眼前一亮。再者,經過慢煮而成的豬腩仔,每一件肉質都好嫩,而且層次好分明。
每一份都有大概八件,件件都係一絲不苟的正方形。

呢個豬腩仔肉亦好出色,首先擺碟已經好靚,令人眼前一亮。
再者,經過慢煮而成的豬腩仔,每一件肉質都好嫩,而且層次好分明。醬汁偏甜,有少少梅子味,正好中和油脂感。呢個煮法比起中式傳統燒腩仔,實在有過之而無不及。
Side Dish我地揀左原味的薯泥,正好清一清味蕾。
餐廳的環境同服務質素爆曬燈,可以媲美酒店。至於食物,雖然價格都唔平,但份量好足。而且味道方面,亦比較獨特,平時比較少食到。整體而言,係值得一去的。
2017-09-11