2011-03-24 40 瀏覽
是晚屋企人有節目,只有自己一個人吃晚飯,旺角都食到唔知食咩好,就行左去何文田個邊睇下食乜好。經過呢間餃子館,心諗食得清清地都唔錯,所以就入左去啦。大概晚上七時多八時,店內有三四檯客人,唔算好熱鬧。只有自己一個人,所以柄埋坐低自成一角算啦。呢間餃子館非常多選擇,真係好似一間上海菜館咁,見佢好多食物都有,不過我自己一個人就叫左碗粉就算了。從多款餃子中選擇左白菜馬蹄豬肉水餃,想叫蕃薯粉佢話無哂,叫我要蕃薯米線,心諗都差唔多就是旦啦,等左一陣就有得食啦。份量都可以,唔算太細碗的,一碗有五粒水餃。唔知點解我飲個湯底已經飲到D馬蹄既味道,感覺幾清的。水餃唔算好厚皮,不過感覺材料份量唔太多呢,好似好少咁~ 有馬蹄粒食落感覺爽口,不過基本上菜同肉既份量都唔太多,所以整個水餃味道都唔太突出... 無咩特別。蕃薯米線幾幼滑,咬落幾煙韌彈牙,都幾鍾意的,耐何水餃真係一般左少少。味道清清地,不過食完都夠飽肚的~ 水餃未見突出,不過眼見好似好多野食都幾吸引咁,或者可以再黎試下掛.....。
白菜馬蹄豬肉水餃蕃薯米