2024-07-07
好耐冇喺香港食串燒,今日嚟到荃灣一間串燒店,而且完全冇濃烈嘅油煙味,設計都非常新穎,而且乾淨,座位都好闊落😄首先食串燒好多人都好鍾意飲啤酒,而指定啤酒仲有買一送一優惠,不過我就試咗其他飲品🫙爆打香水檸檬$32🫙青檸菠蘿梳打$32喺依間燒烤店,都可以飲到唔同嘅特別飲品,而兩杯飲品都非常之清涼,就算食燒烤唔飲啤酒,飲呢啲都非常之暢快食物方面有好多款都好特別,所以要一試🍢鹽燒A4宮崎和牛 $58估唔到食到咁高級嘅牛肉,真係咬落去入口即溶,唔係淨係得個名係A4和牛,燒到好香味,咬落去再有啲牛油汁滲出嚟,真係非常值得抵食🤤🍢麻辣豚肉芫荽卷$22雖然有陣陣嘅麻辣味,但仍蓋不上芫荽的香味,鍾意食芫荽人食依個真係覺得非常之香口🍢孜然豚肉韭菜花卷 $24一邊包咗韭菜,同芫荽卷差唔多,但因為入邊轉左韭菜,而令到兩款味道完全不同,另一款新鮮感🍢西班牙豬肋肉 $24依款豬腩肉係稀有部位,食落去唔會好韌而且乾,而係咬落去亦都非常之Juicy🍢汁燒赤雞心 $22每一粒雞芯都燒得好香口,咬落去有腫脆爆嘅感覺,外脆,入邊有啲味汁流出嚟,更加美味🍢鹽燒開邊雞中翼(兩隻) $20唔好以為有骨而覺得麻煩,呢度非常之細心雞翼
🫙爆打香水檸檬$32
🫙青檸菠蘿梳打$32
食物方面有好多款都好特別,所以要一試
🍢鹽燒A4宮崎和牛 $58
🍢麻辣豚肉芫荽卷$22
🍢孜然豚肉韭菜花卷 $24
🍢西班牙豬肋肉 $24
🍢汁燒赤雞心 $22
🍢鹽燒開邊雞中翼(兩隻) $20
唔好以為有骨而覺得麻煩,呢度非常之細心雞翼開咗邊,食落去整得方便,鹽燒唔會令到雞翼好鹹,而係帶出咗雞嘅鮮味
🍢辣辣地烤羊架 $48
🍢辣辣地烤羊架 $48
大大嚿,入邊唔會燒到熟晒,而係咬落去仍係非常之通紅,所以唔會太乾身,食落去仍有啲肉汁滲透出嚟,微微嘅洋蔥味,增加燒烤嘅香
🍢新鮮手切牛胸爽 $22
真係笑得好出色,咬落去係最口,而唔會因為係牛胸鎖而食落去淡淡肥豬肉,而覺得好漏
🍢鹽燒和牛牛小排 $48
雖然之前有食過宮崎和牛,但兩款牛完全不同,冇一款比較失色,牛小排嘅牛味更加濃郁,而且更有嚼口
🍢厚切鹽燒牛舌拖羅 $48
真係同個名一樣,非常之口齒,而且亦都像拖羅一樣好腍滑,非常之正👍🏻
🍢雞皮墨魚滑 $38
用消毒碎晒嘅雞皮,包住軟腍腍嘅墨魚滑,呢個真係外脆內軟,而且其他舖頭都食唔到,真係一大特色
🍢川燒蒜蓉茄子 $36
我做足夠嘅辣椒、蒜蓉,增加茄子嘅味道👍🏻
🍢牛油蒜蓉焗雜菇 $38
比我想像中更加有牛油嘅香濃味道,配上大量嘅蒜頭,混合而成,令到菇味更加突出
🍢水汁燒免治雞肉軟骨棒 $38
呢個亦係其中一款推介食品,上到枱估唔到咁靚,一支軟骨擺一碟,再配上日本生雞蛋,用軟骨棒點上生雞蛋嘅汁,食落去有微微嘅蛋香味,再配上雞汁、雞軟骨,真係多重口感一次過感覺到。
🍢蟹膏燒飯團 $38
估唔到會有咁多蟹膏提供,而且外面燒到脆卜卜嘅飯團,配上微微香味嘅蟹膏,食落去更加鮮味
🍢鰻魚炒飯 $58
本身呢個價錢,只係一碗飯,點知上到菜都咁大碗,入邊有不少配料,當中亦有肉質肥美嘅鰻魚,食咗咁多串燒再配上一個鰻魚飯,真係非常完美🥰
整體嚟講依間燒烤店都非常之高質素,不但只食物用了非常之高質,而且燒亦都燒得時間啱啱好,唔會過生或過熟而搞到食物唔好味!另外值得一讚嘅係員工服務真係非常之好,經常主動走嚟收碟,同埋服務,真係值得一讚👍🏻