2024-02-26
觀塘極尚大瀛喜日本料理位置方便,餐廳乾整企埋,食物擺放係中間位置,種類分明,感覺唔錯。除罐裝飲品,有自助飲料,咖啡奶茶,仲有清酒、梅酒任飲。設有前菜小食、甜品生果專區,幾多元化。採用QR code自助落單, 我鍾意用QR code落單嘅放題,漏單情況比較少,而且全自助,比較方便。刺身- 種類幾多,有北海道帶子、三文魚、螺片、甜蝦、海蜇等,仲有放題較少見唧法式紅酒藍莓鵝肝。魚生整體食落幾新鮮,刺身偏向厚切,口感唔錯海膽蟹肉拿破崙批- 採用破崙批餅皮,中間餡料配上海膽同蟹肉,夠晒premium,食落有拿破崙嘅酥脆,加同海膽蟹肉嘅鮮味,少數放題食到吞拿魚沙律鮑魚撻- 大大隻鮑魚配上魚子放頂,賣相討好;中間放咗吞拿魚,採用咗紫菜做成撻皮,有心思彰紅魚薄切- 放題比較少單項刺身,彰紅魚刺身加上魚子菊花伴碟,加上秘製醬汁,不是一般放題質數鹽燒牛舌- 煙靭得來好爽口,用燃燒方法炮製,有居酒屋風味燒金枕頭榴槤王- 絕對要食!甚少放題中見到,金枕頭係貴價食材,仲用上燒烤方法炮製,夠晒心思,榴槤控不得了蟹黃蟹肉鮑魚粥- 蟹黃鮑魚味道頗濃,粥身較杰,讓海鮮味道仲喺口腔留得更長甜品有好多選擇除咗Häagen-
鹽燒牛舌- 煙靭得來好爽口,用燃燒方法炮製,有居酒屋風味
甜品有好多選擇除咗Häagen-Dazs雪糕,自家甜品,仲有雪糕機。今日有哈蜜瓜味,意外地香濃,大滿足。