2022-05-04
尖沙咀山林道原來都不乏有格調嘅西餐廳係因為某一間餐廳book唔到位亂打亂撞先會上左黎依度 搭𨋢上到一樓 門面都係平平無奇直至推門入去 左手邊係一排長吧檯 裏面仲有一個好大好古色古香既木酒桶再望右邊就係依排落地大玻璃 深深吸引住可惜當時4張檯都坐滿左店員唯有安排我地坐喺卡位我地當時可以話係死心不息 不停𥄫住有無檯走點知真係被我地成功坐到 好開心炭燒雙層黑安格斯牛肉芝士漢堡 $168上到檯 份量唔少 以為係圓形嘅漢堡包 點知係熱狗包 店員仲好細心幫我地切開 因為問左我地係咪share 食 牛肉好juice又唔會燒到乾真真 double 牛肉啱哂食肉獸 薯條一啲都唔少 條條都炸到金黃色 脆卜卜 蘸另外沙律配個款芝士汁仲好食風乾腸小蝦雞蛋沙律配芝士汁 $198好特別未見過沙律會放係木盤上 襯埋窗外椰林樹影又有一番風味 好似係鄉村食緊新鮮摘既菜Irish Coffee $78愛爾蘭咖啡始於1943 年,故事係由一架泛美航空公司飛往紐約的飛機,因天氣惡劣而折返回港口,當時擔任廚師兼調酒師Joe Sheridan為讓他們身體暖和,他靈機一觸沖泡了濃濃的黑咖啡再加入當地的愛爾蘭威士忌與方糖,並在每杯面
係因為某一間餐廳book唔到位
點知真係被我地成功坐到 好開心
炭燒雙層黑安格斯牛肉芝士漢堡 $168
風乾腸小蝦雞蛋沙律配芝士汁 $198
Irish Coffee $78
愛爾蘭咖啡始於1943 年,故事係由一架泛美航空公司飛往紐約的飛機,因天氣惡劣而折返回港口,當時擔任廚師兼調酒師Joe Sheridan為讓他們身體暖和,他靈機一觸沖泡了濃濃的黑咖啡再加入當地的愛爾蘭威士忌與方糖,並在每杯面層加上新鮮的鮮奶油
依杯入口會先飲到凍冰冰嘅cream,跟住第二層就係帶有甜味的熱咖啡酒 今日氣溫都有啲涼 飲完的確暖在心
題外話 1/25 係國際愛爾蘭咖啡日 我認為係要紀念佢調左依杯咁出色既愛爾蘭咖啡 同溫暖左人既心