2018-07-09
見到家燕媽媽娶新抱都黎呢度搞party,有個無敵大海景,所以呢一個就黎潮聖一下。餐廳位於海運大廈最入最入的位置,仲要搭返電梯落去,即使做了功課我都最初行錯路落左去碼頭出境果度。一入餐廳,環境係超級靚嘅,光猛闊落,裝修新穎,連餐具都帶點講究。雖然是吃中菜但成個感覺都帶點西化,應該請客、招待外國人一個唔錯嘅選擇。我地叫了兩個打卡之選的點心,黑金蝦餃同黑金流沙包。可惜,真係非常普通。蝦餃皮可以講話厚。流沙包嘅流沙程度都係普通。反而另一個我冇影相嘅雞肉菜苗餃就唔錯,出面未見過呢個配搭,雞肉醃得濃味。另外叫了一個魚湯泡飯(全名唔記得),相比起出面宣傳版果張魚湯泡飯嘅相差好遠,魚肉全部好碎,飯係非常地少...一個人都未必夠食...仲有叫了一個揚州炒米型意粉,呢個就似樣𠵉。其實味道完全係揚州炒飯,但用米意粉,口感有少少唔同,好咬口。總括而言,我覺得我今次選嘅食物真係好普通,只係食環境。
總括而言,我覺得我今次選嘅食物真係好普通,只係食環境。
揚州炒米意粉
魚湯泡飯