.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🦞 市區食海鮮嘅好選擇 @ 🌟 生記海鮮酒家 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:孖寶B餐 HKD 288- 豉椒炒聖子皇- 生炸脆皮燒雞豉油皇生煎海花蝦 HKD 168清蒸海沙巴班 HKD 138砂鍋鮑魚雞粒焗飯 HKD 168蟠桃壽包 HKD 168.👽 一講起經典老字號嘅粵菜餐廳,大家一定會諗起位於灣仔有四十幾年歷史嘅「生記」,真係由細幫襯到大。但係原來佢有間海鮮酒樓喺荃灣,好多人都未必知,絕對係隱世正嘢!.🦪 食慣嘅人都會知道市區海鮮嘅價錢大概咩水位,晚市同樣都係孖寶但係內容可以好唔同。呢度我自己覺得必叫嘅一定係「豉椒炒聖子皇」!呢個價直程係超值,因為要計埋本身食材嘅質素,同埋師傅烹調嘅手勢。真係好味過好多連鎖酒樓,尤其是個聖子真係好肥美,豉汁包裹住一入口真係超爆正!.🐔 拼嘅「生炸脆皮燒雞」唔係嗰啲好厚肥膏營養不良嗰類,係薄皮厚肉嗰種。雞皮脆身,每件肉都好肥美,最緊要調味一流,絕唔會死鹹,同埋冇雪藏味。當晚食唔晒帶走第二日食都仲係唔覺鞋。.🦐 另一款私心極力推介嘅就係「豉油皇生煎海花蝦」,夠晒大隻,調味一流,火候十足,都未係最緊要
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
清蒸海沙巴班 HKD 138
砂鍋鮑魚雞粒焗飯 HKD 168
蟠桃壽包 HKD 168

孖寶B餐

🦐 另一款私心極力推介嘅就係「豉油皇生煎海花蝦」,夠晒大隻,調味一流,火候十足,都未係最緊要。最緊要係,佢真係好新鮮,咬落好明顯會食到嗰種蝦嘅海鮮味!識食嘅你一定要叫!

豉油皇生煎海花蝦

🐟 另外就係做緊推廣嘅「清蒸海沙巴班」,一斤做呢個價,蒸煮火候真係剛剛好!魚肉好嫩滑,加埋啲蔥同蒸魚豉油,真係撈飯可以撈三碗!絕對係超值之選!

清蒸海沙巴班

🥘 去得「生記」點可以唔食佢嘅經典招牌飯,由細最鍾意食嘅「砂鍋鮑魚雞粒焗飯」,一如往常呢度同樣配料好足!不過老實講,呢個飯呢,就真係灣仔舊生記嘅調味再濃郁啲,呢度呢海鮮就真係一流!

砂鍋鮑魚雞粒焗飯

🍑 最鍾意食呢度啲「壽桃」,個皮好鬆軟,入面啲蓮蓉同蛋黃分分鐘正過月餅。同埋真係好鬼鍾意送糖水呢個動作,每次都好似開盲盒咁樣哈哈哈!今晚呢就係送綠豆沙同埋豆腐花,冇揸流攤㗎,都係好味足料嘅呢。

蟠桃壽包

😋 呢度食海鮮真係好鬼抵,同埋唔會將貨就價,師傅手勢好重要!次次嚟都淨係食晚餐,其實我都想試吓晏晝嚟飲茶,因為話說呢度晏晝飲茶係爆棚嘅。

📍 荃灣荃華街3號悅來坊2樓203號舖
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️