2021-01-15
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🐷 𝚆𝚘𝚗𝚍𝚎𝚛𝚏𝚞𝚕 𝙿𝚘𝚛𝚔 𝙵𝚎𝚊𝚜𝚝 @thesaltedpighk 🌟 The Salted Pig 豬門店 《👽食神大媽食靚豬》⠀.💁♀️ 圖片展示美食為:🎉 Sharing Snack Platter HKD 98- Scotch Egg 🥚 - Pork Skin Crackers 🐷- Piggy Riblets 🍖- Mini Beef Burgers 🍔- Chicken Wings 🐔- Crab Cake 🦀️- Calamari Fritti 🦑- Curly Tail Fries 🍟🐷 Suckling Pig HKD 88🐟 Seared Tuna Nicoise Salad HKD 88 🥗🍭 Dessert Platter HKD 228- Apple Delight 🍎- Banoffee Pie 🧁- New York Cheesecake 🧀- Chocolate Molten Lava Cake 🍫- Chocolate Icecream 🍦- Caramelized Banana 🍌🥤 Sh
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
- Chocolate Icecream 🍦
- Caramelized Banana 🍌
🥤 Shakes
- Oreo Madness HKD 68 🍪
- Strawberry & Banana Smoothie HKD 68 🍓
👽 大媽咁耐以來都比較少分享豬肉類嘅菜式,主要係因為覺得唔係咁多鋪頭做得令人回味,甚至曾經試過好重雪藏味好鞋口有陰影 😩 不過今次朋友就真係好介紹啦,帶大媽黎呢間連個名都特別CUTE,一睇就知係主打豬肉類美食嘅「豬門店」啦!😙 呢間餐廳出名以豬最好嘅部位作為招牌菜式,選用最新鮮優質嘅食材,所以一定唔怕食材唔新鮮影響味道。同埋除左豬肉以外,都有好多其他類別嘅食物呢!最遺憾係呢度只可以比大媽分享12張照片,大媽想起呢度每一款同大家大頭特寫介紹都無辦法張貼照片呢,見諒喔。😩
🎉 小食分享拼盤 HKD 288
呢個拼盤果然係招牌美食,真係不得了,淨係份量、賣相,已經贏曬同類餐廳!而更重要嘅係,味道非常好!絕對唔係渣流灘得過且過純粹大堆頭,炸物完全無多餘油膩感,調味恰到好處惹味非常!
💁♀️ 一齊黎睇下佢包括乜嘢小食:
🥚 蘇格蘭雞蛋、🐖 豬皮、🍔 迷你牛肉漢堡、🐔 雞翼、🦀️ 蟹餅、🦑 酥脆魷魚圈、🍟 薯圈
大媽覺得真係樣樣都好好味,但如果真係要揀,咁最特別同最好味會係蘇格蘭蛋!😍
🐷 歐式脆皮乳豬 HKD 258
主菜呢就揀左另一款餐廳推介,作為經典菜式,點樣突破同做得比同類餐廳好真係好高難度,但呢款乳豬真係超班!大家都知大媽嘅照片係唔落filter嘅,你望下舊上面D閃令令嘅肉汁 🤤 真係非常嫩滑架!煮嘅火侯完美!絕對係皮脆肉嫩!配菜仲有煮得好滑嘅薯蓉、雜菌同法邊豆!份量又係好大,大媽呢碟只係1/4,都足夠兩個人食飽飽呢!😁
🐟 香煎吞拿魚尼斯沙律 HKD 148 🥗
要平衡下肉食,所以就叫多款沙律。哎呀,大媽真係唔係囉嗦,但都係呢句,份量好大份,好抵食!厚切吞拿魚塊,非常足料,再配大大碟沙律菜同薯仔,一路夾住主菜一齊食,令到胃口更加好呀哇咔咔 😝
🍭 甜品拼盤 HKD 228
唔係講笑,無誇張,真係唔試後悔!就算唔講味道淨係講價錢已經超級划算,單點每一款甜品平均80多元,但呢個拼盤只需要 HKD 228!但呢個拼盤有齊6款呀!😱
再者,味道全部都非常好,幾乎無任何一款係想批評!😍 真係連雪糕味道都非常濃郁,朱古力心太軟流心效果超讚,芝士味濃唔黏口!而當中要我揀的話,最特別嘅最鍾意食就係 🧁 香蕉拖肥批 同 🍎 蜜糖蘋果脆脆!😋
😆 唔好睇蜜糖蘋果脆脆好似只不過係普通一個雪糕加少少脆脆,佢有蘋果藏起啲雪糕入邊,食落去嘅味道係非常之有層次架!而大媽喺英國經常食Banoffee Pie,真係估唔到呢度會將呢款經典甜品神級還原!😌
🥤 同場加映,好濃郁嘅奶味Shakes!配搭主菜一齊食非常讚!大媽最重要佢奶味濃過糖漿味,不論莓味定係朱古力味,都唔會過甜呢!
😍 大家記得嚟呢度食靚豬之餘,一定要試埋個甜品呀,包你一定唔會後悔呢!👍
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️