2024-01-13
一家四口於九龍城食晚飯後,到老字號中式糖水一試,簡單直接而言,就係呢檔糖水非常失敗。一進入舖頭,聞到一陣好奇怪的味道,沿途行去座位嘅時候,地板黐黐立立,坐低後點了兩個甜品,一個係紫糯米芒果珍珠,另一個係腐竹清心丸,份量上,絕不細,唯獨味道可以說是失望中之失望。先講個腐竹糖水,用匙羹一搞落去,見到非常稀肚的糖水,有幾片腐竹浮下浮下,如果自己煲個腐竹糖水就知道,基本上佢冇乜落過腐竹,慳料慳皮慳到極點,完全冇煲出嚟係豆漿奶感覺嘅質,清心丸,大細不同,有啲好大粒,有啲好細粒,細個幾粒還可以,另外大嗰幾粒好似未煮透,中間個心硬到阿媽都唔認得,至於薏米, OK啦,有少少渣,問題不算大。至於紫米露,簡單嚟講就係幾樣材料按客人需要撈埋一齊,味道不配搭,甜度不均勻,食物溫度亦不均勻,入口感覺非常奇怪,連愛吃甜品的兩個小朋友,吃了兩口都放下匙羹。冇下次就肯定㗎啦。
冇下次就肯定㗎啦。